5 redenen waarom je CV aanpassen wél aangenaam kan zijn

solliciteren

5 redenen waarom je CV aanpassen wél aangenaam kan zijn

Geplaatst op 07/04/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

We’ve all been there… Je hebt je CV al ontelbare keren aangepast. Zoals het een goede sollicitant betaamt, heb je zelfs verschillende versies. Voor elk type vacature minstens eentje. Opeens moet je alwéér nieuwe aanpassingen doorvoeren. Soms omdat je gewoonweg iets over het hoofd hebt gezien. Voor de meesten klinkt dit als een nachtmerrie in de oren, maar het aanpassen van je CV hoeft niet altijd vervelend te zijn. Het heeft ook zijn positieve kanten. Geloof je ons niet? Lees dan eerst eens deze blog!

Geen zin om er alleen aan te beginnen? Schrijf je dan zeker in voor onze gratis interactieve workshop via ZOOM (26/07/2021)!

1: Reflecteer over alles wat je wél al hebt gedaan in je leven

Je CV aanpassen vormt de ideale opportuniteit om te reflecteren over alles wat je al in je leven hebt gedaan. Dat is meestal veel meer dan we denken. Door ons gejaagde leven en de nadruk die er in onze prestatiemaatschappij wordt gelegd op ambitie en steeds meer willen, vergeten we soms wat we eigenlijk al allemaal wél gepresteerd hebben. Dit kan een ware boost zijn voor je zelfvertrouwen, wat van groot belang is in jouw zoektocht naar een nieuwe job. “Een leven dat niet kritisch naar zichzelf kijkt, is het niet waard om geleefd te worden”, sprak de grote filosoof Socrates ooit. Toegegeven, de oude knakker heeft in zijn leven nooit een CV moeten schrijven, maar het is een mooie quote om hier in het achterhoofd te houden.

2: Tijd om te restylen

Je krijgt wel eens te horen van werkzoekenden dat ze de vreemdste vragen krijgen voorgeschoteld tijdens sollicitatiegesprekken. “Welk Disneyfiguur ben jij?” of “In welk dier zou je gereïncarneerd willen worden?” Bij het aanpassen van je CV kun jij jezelf ook eens een aantal interessante vragen stellen. Doordenkers zoals “Herken ik mezelf nog wel in mijn profielfoto?”, “Welk lettertype definieert mij als persoon?” of “Welke kleur lay-out past het best bij de kleur van mijn doorsnee sollicitatie outfit?” Om maar enkele voorbeelden op te sommen… Misschien krijg je hierdoor wel zin om je CV in een nieuw jasje te steken. Of jezelf. Letterlijk dan. Een mooi excuus om te restylen en nog eens coronaproof te gaan shoppen!

3: Besef je eigen awesomeness!

Hoezeer je af en toe ook aan de kwaliteit van je CV twijfelt: het kan altijd erger. Maak van de gelegenheid gebruik om het internet ook af te schuimen naar voorbeelden van slechte CV’s. De ongebreidelde pathetiek en het volstrekte amateurisme waarmee je in enkele muisklikken wordt geconfronteerd zullen je algauw het gevoel geven dat je eigenlijk nog niet zo slecht bezig bent als je in depri momenten zou durven denken. Ook dit kan een boost zijn voor je zelfvertrouwen. Kortom: besef je eigen awesomeness!

4: Beschouw het als een productief momentje me-time

Iedereen heeft op tijd en stond nood aan een gezonde dosis me-time. Dit kun je doen door te sporten, je huisdier knuffelen of een paar afleveringen bingewatchen van je favoriete serie. Waarom zou het bewerken van je CV geen ontspannend me-time momentje kunnen zijn? Zorg voor een lekker hapje, probeer eens een nieuw Espresso-smaakje en leg vooral goede muziek op. Muziek die jou inspireert en energie geeft. (nvdr. Persoonlijk ga ik niet voor ABBA tot Zappa, maar wel voor AC/DC tot Warren Zevon).

5: Ontdek je eigen groeipad

Dit sluit eigenlijk aan bij de zelfreflectie die we al aanhaalden in het begin van deze blog. Door je CV (en dus jezelf) regelmatig in vraag te stellen, ontdek je ook waarin je nog kan groeien. Tip: analyseer hiervoor grondig de beroepsvereisten van de vacatures die je interesseren. Wees realistisch. Je bent misschien wel een goede copywriter, maar hoe zit het nu eigenlijk met je kennis van Adobe Photoshop? Dateert die niet van zo’n 5 jaar geleden? Ben je ook daadwerkelijk mee met alle social mediakanalen die altijd aan bod komen in de vacatures die je op het oog hebt? Wees ook niet te kritisch. Besef dat je vaak veel meer in je mars hebt dan je denkt.

Het aanpassen van je CV hoeft dus niet altijd “a pain in the ass” te zijn. Je kan het in zekere zin zo vervelend of aangenaam maken als je zelf wilt.