Co-Searching At The Movies - 3 films over werk

Co-Searching At The Movies - 3 films over werk

Geplaatst op 01/07/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Films weerspiegelen onze maatschappij. Dat was al zo in de stille films uit de 1920’s en is ruim 100 jaar later nog steeds zo. Werken, werkloosheid en de (soms moeilijke) zoektocht naar werk zijn bijgevolg tijdloze thema’s op het witte doek. En dit, zowel bij oude comedy’s als bij hedendaagse thrillers. Neem de popcorn erbij, want in de volgende blog projecteren we enkele filmtips over werk op jullie scherm!

Office Space (1999)

Als je enige ervaring hebt binnen de kantoorwereld, zal Office Space al snel vertrouwd aanvoelen. In deze komische cultfilm volgen we drie bevriende collega’s & hun saaie ‘Mind Numbing’ job bij het bedrijf Initech. Wanneer er ‘efficiency consultants’ worden ingehuurd om te snoeien in het personeelsbestand, besluiten de drie mannen in opstand te komen en bedenken ze een plan om het bedrijf via een frauduleus IT-systeem te beroven.

Office Space is, net zoals de hitserie The Office, een schitterende parodie op de soms nogal krankzinnige kantoorcultuur. Denk maar aan eindeloze misverstanden over al dan niet verstuurde memo’s, medewerkers met een obsessie voor hun kantoormateriaal (nietjesmachines, etc.). Oh ja, en uiteraard (!) kapotte printers.

Humor is de sleutel tot het relativeren. In zijn absurdistische weergave van het doorsnee kantoorleven met z’n typische figuren zoals de zielloze corporate manager, biedt de film troost aan al diegenen zich al eens ergeren aan hun kantooromgeving.

Waarom kijken?

Of je nu een (ex) kantoormedewerker bent of niet, dit is de ideale film om op te zetten na een zware maandag op het werk. Fun fact: de beroemde scene waarin een printer stuk wordt geslagen uit frustratie, is door de jaren heen een razend populaire internet meme geworden.

Als je al eens graag een komedie ziet, is dit er eentje om zeker bovenaan je IMDB lijst te zetten. De film heeft overigens een rating van 7.7/10, wat erg hoog is, aangezien het comedygenre meestal maar lage ratings krijgt.

Photo by Myke Simon on Unsplash

Deux jours, une nuit (2014)

Stel je eens voor dat je collega’s moeten kiezen tussen een vette bonus van 1000 euro of… dat jij blijft werken binnen jouw organisatie. Ideaal scenario voor een nachtmerrie, niet? Wel, het is alleszins het drama dat Sandra (Marion Cotillard) overkomt in deze film van de gebroeders Dardenne.

De enige manier voor Sandra om niet werkloos te worden, is om tijdens het weekend haar collega’s ervan te overtuigen om van de bonus af te zien. Ze gaat hen één voor één af, waarbij elke ontmoeting weer net iets anders verloopt dan de vorige.

De ene collega wordt kwaad wanneer Sandra aanklopt, de andere toont al wat meer begrip en legt aan haar uit dat ze het geld van haar bonus écht wel nodig heeft voor haar gezin… Sandra’s collega’s worden zeer menselijk in beeld gebracht, in tegenstelling tot de directie van Sandra’s bedrijf, waarvan de menselijke inborst ver zoek is.

Sandra’s bewonderenswaardige volharding om het onrecht in haar werksituatie aan te vechten is inspirerend. Zoals in hun andere bekroonde films Le Fils (2009) & L’Enfant (2005), leggen de broers Dardenne in deze film de vinger op de maatschappelijke wonde van sociale ongelijkheid. De film laat je ook zien dat mensen soms meedogenlozer lijken dan ze zijn. Een must-see voor iedereen die betrokken is bij socio-cultureel werk of een warme interesse hiervoor heeft.

Waarom kijken?

Deze parel van de Belgische gebroeders Dardenne werd genomineerd voor de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. En… het is een film met Oscarwinnares Marion Cottilard. Hallo? Moeten we daar echt écht nog meer uitleg bij geven? Misschien wel: In deze film weet zij op een uiterst gelaagde en genuanceerde wijze de emotionele achtbaan van het depressieve hoofpersonage te portretteren.

Photo by Denise Jans on Unsplash

Safety Last! (1923)

Safety Last! vertelt het verhaal van de goedgemutste, ambitieuze jonge Harold. Hij belooft zijn geliefde Mildred dat hij zal trouwen met haar zodra hij voldoende geld heeft verdiend in ‘the big city.’ Na enkele komische vijven en zessen geraakt hij aan zijn eerste werk: een matig betaalde job in een grootwarenhuis als verkoper van kledingstoffen.

In de brieven aan Mildred liegt Harold dat zijn carrière bijzonder succesvol verloopt en dat hij een meer dan behoorlijk salaris heeft. Wanneer de waarheid voor haar aan het licht dreigt te komen, bedenkt hij een lucratieve publiciteitsstunt die hem veel geld kan opleveren. Hij zou hiervoor een vriend vragen om een hoog gebouw te beklimmen, maar… Door omstandigheden dient hij dit uiteindelijk zélf te doen.

Moraal van het verhaal? Weet dat als je ambitieus wil zijn (of overkomen) in het leven, er hier natuurlijk ook wel consequenties aan verbonden zijn. En ook: zonder moeite geraak je nooit aan de top (bv. van een gebouw).

Waarom kijken?

Laat je niet misleiden door de leeftijd van deze film. Hij is (bijna honderd jaar later) nog steeds hilarisch! Met z’n huiveringwekkende klimscène als kers op de taart, behoort deze film terecht tot de ‘most chilling movies in history.’ IMDB-rating: 8.1/10.

Zoals bij heel wat stille films, zijn de auteursrechten voor Safety Last! inmiddels vervallen, waardoor dit meesterwerk tegenwoordig behoort tot het publieke domein. Je kan de volledige film bijgevolg gewoon gratis bekijken via YouTube.

Bron: Photofunia

Komedies zoals Office Space of Safety Last! zijn dus ideaal om ‘eens iets anders’ te kijken bij een filmavond onder vrienden. Of… na een zware maandag op het werk. Deux jours, une nuit is dan weer een goede keuze wanneer je nood hebt aan wat sociaal realisme en maatschappijkritiek van de bovenste plank. Hou hoe dan ook onze blog in de gaten. We hebben in de toekomst nog heel wat filmtips over werk voor jullie in petto. Tot kijks!