Aanrader: de boekentips van onze bloggers

aanrader

Aanrader: de boekentips van onze bloggers

Geplaatst op 16/08/2023

Deel dit artikel

Ben je ook zo iemand die graag boeken leest, maar er nooit de tijd of mentale ruimte voor vindt? De zomer is de perfecte periode om de stapel ongelezen boeken die naast jouw bed ligt eindelijk door te nemen. En als je inspiratie nodig hebt, geen stress: de Co-Searching bloggers hebben leuke tips!

We verzamelden onze favoriete boeken over werk en welzijn, speciaal voor jou ;)

"Steeds Leuker" en "Met de Wind Mee" van Jelle Hermus

Jelle Hermus
foto © trouw.nl

"Steeds Leuker" en "Met de Wind Mee" zijn twee boeken van dezelfde auteur die op elkaar bouwen. Ik raad ze aan omdat het verrassend, diepgaande boeken zijn over hoe je aan de hand van kleine, simpele stapjes je levenskwaliteit drastisch kan verbeteren. Erg down-to-earth!

Ik vond ze enorm toegankelijk geschreven, ook voor wie nog nooit een boek over filosofie, zelfhulp of psychologie gelezen heeft.

Jelle Hermus biedt praktische handvaten aan, waar je zelf mee kan experimenteren en kijken wat werkt voor jou. Hij heeft ook een goed gevoel voor humor. :)

-- Bojan

"Werk is Geen Oplossing" van Marguerite Van De Berg

Sociologe Marguerite Van De Berg geeft in dit boek kritiek op de krampachtige houding met werk in onze maatschappij. Ze stelt dat werk niet voor iedereen emanciperend is, het kan ook ziek maken en zorgen voor onzekerheid en uitputting. Werk is dus niet altijd de oplossing...maar hoe moeten we ons leven dan wél vorm geven? In dit boek reflecteert Van De Berg kritisch over de rol van werk en hoe we ons daar tegen verhouden.

Dit boek is een aanrader omdat arbeid hier vanuit een insteek wordt bekeken die je niet vaak terugziet in de media. Gezien het hoge aantal mensen die een burn-out krijgen of vast zitten in precaire jobs vind ik het een waardevolle aanvulling op de discussie wat werk voor ons betekent in de maatschappij. 

-- Annelies

"Eindelijk Eigen Baas" van Gunnar Michielssen

Een eigenzinnig boek waarin Gunnar Michielssen vertelt over zijn eigen koppige pad naar ondernemerschap - mét alle mislukkingen en zotte ideeën. Het bijzondere is dat hij ook een schat aan case-studies opneemt van Vlaamse en Nederlandse ondernemers, waardoor alles veel tastbaarder wordt dan de typische Amerikaans-getinte verhalen.

Heel menselijke verhalen over ondernemers die twijfelen, falen, zich schamen, tegenslag en vernedering kennen, en toch maar blijven proberen.

Als je dit boek gelezen hebt kijk je nooit meer op dezelfde manier naar Piet Huysentruyt. ;-)

-- Dennis

"Difficult Conversations" van Douglas Stone

Difficult conversations van Douglas Stone

Lees je vlot in het Engels? Dan is deze tip eentje voor jou! "Difficult Conversations" geeft op een heel duidelijke manier aan hoe we moeilijke gesprekken beter kunnen aanpakken, zowel privé als op het werk. Maar bovenal maakt het de lezer duidelijk hoezeer we meestal een gesprek beginnen met alleen onze eigen waarheid. Het boek belicht telkens de situatie uit het gezichtspunt van beide partijen en maakt je zodoende duidelijk dat beiden meestal 'gelijk' hebben. Als je dus een gesprek begint met de intentie om echt te begrijpen waarom de andere partij een andere mening heeft, kom je meestal veel gemakkelijker tot een consensus.

Ik heb het vele malen toegepast in werksituaties en het is verbazend hoe veel gemakkelijker alles verloopt. Bijna magisch. Een echte aanrader dus.

-- Christine

"Ok Dan Niet" van Katrin Swartenbroux

ok dan niet

Ondertussen is "Ok Dan Niet" een bestseller én een podcast, maar moest je het nog niet gelezen hebben: doen! Journalist Katrin Swartenbroux schrijft met humor en eerlijkheid over de mijlpalen die ze nog niet heeft gehaald, de drempels die haar tegenhouden, de kleine gelukjes die het leven waard maken en de vragen waar haar mede-millenials bijna allemaal ook mee worstelen.

Een boek over ambitie en keuzestress, over vriendschap en gemeenschap, met veel popculture referenties - perfect om mee te nemen naar het strand of naar het park!

-- Nadia

"The Power Of Unreasonable People" van John Elkinton & Pamela Hartigan

"The Power Of Unreasonable People: How Social Entrepreneurs Create Markets That Change The World" is een onderzoek naar manieren om aan sociaal ondernemerschap te doen - mét concrete case-studies van tactieken om fondsen te verwerven.
Het meest boeiend zijn echter de beschrijvingen van de sociaal ondernemers zelf: stuk voor stuk "rare mensen" met kantjes die botsen met de maatschappij, maar met een enorm hart voor hen die door die maatschappij opzijgezet worden. 

-- Dennis