Het Co-Searching ABC: Interesse

solliciteren

lifehacks

Het Co-Searching ABC: Interesse

Geplaatst op 26/05/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Tijd voor een nieuwe aflevering van het Co-Searching alfabet! We zijn gekomen bij de letter ‘I’ en kozen voor het woord interesse. Het onderdeel interesse/hobby’s van een CV wordt vaak onderschat. Nochtans kun je hiermee heel wat nuttige info meegeven. Op voorwaarde natuurlijk dat je interesses oprecht zijn, net zoals jouw interesse in een bepaalde vacature… Je leest er meer over in deze blog.

in·te·res·se (de; v; meervoud: interesses): 1 datgene wat iem. boeit; = belangstelling (bron: Van Dale)

Een carte blanche (met limieten)

In principe heb je voor de hobby’s en interesses in jouw CV carte blanche. Je kan er zoveel of zo weinig over kwijt als je zelf wilt. Al moet je natuurlijk niet overdrijven als je ietwat professioneel wenst over te komen. Het is niet de bedoeling om er een volledige A4-pagina aan te wijden.

Helemaal niets van hobby’s en interesses vermelden kan dan weer vreemd overkomen. Alsof je iets te verbergen hebt of een potentiële sociopaat bent. Misschien denken recruiters ook wel dat je dit helemaal vergeten bent. Niet wist wat te vertellen. Of… er gewoon geen plaats meer voor had. Soit; niets vermelden kan de indruk wekken dat je niet goed voorbereid bent.

Bij het onderdeel ‘hobby’s en interesses’ is het vooral een kwestie van het allemaal voldoende relevant te houden voor de vacature waarvoor je solliciteert. Als journalist is interesse hebben voor actualiteit een must. Als winkelbediende dan weer iets minder. Laatstgenoemde kan dan weer extra punten scoren door een passie voor interieur design te vermelden als interesse. Het zou bv. kunnen helpen om een saaie etalage op te fleuren.

Wees eerlijk…

Herken jij dat gevoel ook? Je hebt jouw CV net een nieuwe update gegeven, want je wilt solliciteren voor jouw droomjob. Je hebt al je opgesomde vaardigheden en talenten gedubbelcheckt. Je bent laaiend enthousiast en zeker van je stuk. Euhm, ja. Behalve dan misschien over de hobby’s en interesses die je aanhaalt. Eigenlijk heb je er gewoon iets getypt zonder al te veel na te denken. Interesses: actualiteit, kunst & cultuur, sport (zwemmen) en koken. Voila. Het staat bewezen op papier.

In werkelijkheid volg je de actualiteit niet meer echt. Al dat nieuws over de Coronapandemie is toch altijd maar hetzelfde. Je hebt al minstens een jaar geen expo meer bijgewoond en het aantal boeken die je het afgelopen jaar las, kun je tellen op één hand. Enfin, mocht je aan die hand nog maar drie vingers hebben... Je plan om het zwemmen terug op te pikken is al lang in het water gevallen. En ‘koken’ is voor jou vooral een synoniem voor ‘take away’.

Het lijkt onschuldig om ‘zomaar iets’ bij je hobby’s en interesses te vermelden. Tot het moment dat je er tijdens een sollicitatiegesprek plots mee wordt geconfronteerd. Als een recruiter jou bv. een vraagt stelt om je kennis van de huidige actualiteit op de proef te stellen, kun je maar beter voorbereid zijn. En als zelfverklaarde keukenprins(es) hou je best ook een aantal recepten in het achterhoofd. Just in case. Kortom: wees eerlijk en zorg ervoor dat je effectief iets over je hobby’s en interesses kan vertellen tijdens je sollicitatiegesprek. Al is het maar om awkwardness te vermijden. Het kan ook een ijsbreker zijn en wie weet… is het zelfs doorslaggevend als jouw gesprekspartner dezelfde interesses deelt.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Vertel iets over je persoonlijkheid en… wees creatief!

De competenties je die aanhaalt, bezitten andere sollicitanten voor jouw droomjob waarschijnlijk ook wel. Met je hobby’s en interesses kun je wat meer vertellen over je persoonlijkheid en meer opvallen tussen de andere kandidaten. Met andere woorden: wees een pink flamingo en geen grijze muis!

Probeer hier ook creatief mee te zijn. Je kan je hobby’s en interesses bv. linken aan de vaardigheden en talenten die je in jouw CV aanhaalt. Zo getuigt koken bv. best wel van een organisatorisch vermogen. Zwemmen staat (uiteraard!) symbool voor doorzettingskracht en motivatie. Vergeet dus niet: recruiters rekruteren niet alleen op competenties, maar ook op soft skills of persoonlijke eigenschappen.

Toon jouw interesse voor de job (en wees oprecht)

De eerste stap bij het solliciteren lijkt steeds het samenrapen van al je professionele vaardigheden en talenten. Die maken uiteindelijk wel het verschil, nietwaar? Wel… Deels. Het is zeker ook belangrijk om oprechte interesse te tonen in de vacature.

Dit is in principe niet zo complex om aan te tonen in je motivatiebrief. Gewoon een kijkje nemen op hun website en je daarop baseren. Nog geen copy/pasten, maar het scheelt niet veel…

In real-life kun je al eens voor verrassingen komen te staan. Als je in je motivatiebrief beweert dat je zeer geboeid bent door alle recente projecten waarmee de werkgever bezig is, moet je er ook effectief iets over weten. Anders sta je daar mooi met je mond vol tanden. Je mag ‘op papier’ dan nog competenter zijn dan andere sollicitanten qua vaardigheden… Je oprechte interesse kan doorslaggevend zijn.

Je kan dus véél doen met het luikje over hobby’s en interesses op je CV. Zorg er gewoon voor dat je zeker iets te melden hebt (maar ook niet teveel). Zoals vaak in het leven geldt ook hier de uitspraak ‘eerlijk duurt het langst’!

Besteed er hoe dan ook voldoende aandacht aan. Kwestie van onaangename verrassingen te vermijden tijdens je sollicitatiegesprek. Toon tot slot ook oprechte interesse voor de job. Het kan doorslaggevend zijn! Met een beetje geluk kom je je nieuwe baas/bazin wel tegen op een foto-expo. Of in het zwembad… Ok, liever het eerste dan. Is iets minder awkward. Veel succes!

“To Be Interesting, Be Interested.”
Dale Carnegie