Hoe leren omgaan met feedback na een sollicitatie

solliciteren

Hoe leren omgaan met feedback na een sollicitatie

Geplaatst op 09/11/2022 door Maïté

Deel dit artikel

Afgewezen worden, da’s nooit leuk, en al zeker niet door iemand die jou amper kent — en ze-ker-niet wanneer jouw carrière ervan afhangt! Afwijzing hoort nochtans bij het sollicitatieproces; als je chance hebt, krijg je van sommige recruiters zelfs feedback over waarom ze niet voor jou hebben gekozen. Niet altijd leuk om te lezen, wél nuttig om te weten. In deze blogpost geeft Maïté tips over hoe je er best mee om gaat.

Is feedback geven een taboe? Het zadelt ons soms een ongemakkelijk gevoel op. In vorige jobs maakte ik het al mee dat collega’s gingen lopen als ze andere collega’s moesten aanspreken over mindere prestaties of irritant gedrag.

Even lastig voelt het ook wanneer je na een sollicitatie negatieve feedback krijgt, per mail of telefoon. Als ik aan zulke momenten terugdenk, voel ik verdriet, frustratie en verwenste ik soms die recruiters uit de grond van mijn hart. Het wordt dan ontzettend moeilijk om te geloven dat feedback je doet groeien!

Toch is het tegendeel waar. Feedback van het nodige drama ontdoen, negatieve respons op de juiste manier leren interpreteren en in de juiste context plaatsen, kan een ware schatkist van groei zijn.

Jouw persoonlijkheid versus talenten/competenties

Wat we soms vergeten na een sollicitatie, is dat recruiters feedback geven op competenties die ze halen uit het CV en gedrag dat ze vaststellen tijdens interviews. Ze observeren en bevragen de sollicitant grondig. Op die manier willen ze zich een beeld vormen van je persoonlijkheid en de fit met de organisatie en het team bekijken. Een recruiter kent echter niet je volledige persoonlijkheid en alle facetten ervan. Als je dat beseft, kan je ook gaan relativeren. Je werd beoordeeld op je CV en prestaties tijdens de selectieronde maar verder hoef je je hierdoor niet geraakt te voelen in je persoonlijkheid. Feedback te persoonlijk nemen, geeft een knauw in je zelfvertrouwen. Blijf dus vertrouwen op je waarde, eigenheid en de talenten die je dagelijks in tal van contexten inzet.

Feedback formuleren en ontleden

Recruiters zijn getraind in mensen aanwerven wat ongetwijfeld hun expertise is. Toch laten ze soms steken vallen wanneer ze feedback geven aan sollicitanten. Want feedback geven is een kunst die je na training en dankzij ervaring beter onder de knie krijgt. Daardoor kan gegeven feedback ongewild te omslachtig, te bondig of te vaag zijn. Ik kreeg ooit als commentaar: “jouw profiel is te hoog gegrepen”. Betekent dit dat ik te duur ben? Te ervaren, ook al was ik toen redelijk onervaren? Hier ontbrak wat omkadering vanuit de recruiter.

Als sollicitant is dat best lastig. Je krijgt feedback maar snapt niet zo goed wat ermee wordt bedoeld. Daarop kan je wel reageren door een extra vraag terug te spelen naar de recruiter: vraag om uitleg of verduidelijking. Dan blijf je er ook niet mee zitten. Krijg je daarna nog een warrig antwoord? Dat is het nu tijd om de pagina om te slaan. Je hebt uiteindelijk voldoende moeite gedaan om gefundeerde feedback te krijgen.

Je kan goed opgebouwde feedback daarentegen wel ontleden om er waardevolle informatie uit te halen voor een volgende sollicitatie. Dat kan leiden tot een actiepuntenlijst: wat neem ik mee naar een volgende sollicitatie? Wat is er goed verlopen? Wat kan ik nog een tikkeltje verbeteren?

Hoe ervaren we feedback?

Hoe we feedback ervaren, hangt o.a. af van externe factoren, zoals je energie of gemoedstoestand. Heb je momenteel een energiedipje? Je gaat door een woelige periode? Dan kan negatieve feedback aanvoelen als een mokerslag. Als je je energiek en mentaal sterk voelt, til je er waarschijnlijk minder zwaar aan.

Feedback is trouwens ook vatbaar voor interpretaties en dit o.a. volgens je eigen referentiekader. Ik betrap mij erop dat ik feedback soms op een andere manier lees dan vrienden, collega’s, mijn partner…ik bestudeer nauwkeurig de gebruikte woordkeuze omdat ik daar gevoelig voor ben. Op die manier geef ik veel gewicht aan bepaalde woorden en nuances. Mijn partner daarentegen focust zich meer op de inhoud en is van nature zeer rationeel. We lezen dus dezelfde boodschap maar interpreteren die toch lichtjes anders!

Feedback heeft ook een relationele component die bepaalt hoe we ermee omgaan. Ga eens na bij jezelf hoe je feedback interpreteert wanneer die van een onbekende komt of van ouders, familie, vrienden. Jouw interpretatie en emoties bij de ontvangen feedback zullen variëren want feedback wordt gekleurd door je interacties en relaties met die andere. De negatieve feedback van een onbekende over jouw acties, zal je sneller kunnen plaatsen en verwerken want achteraf heb je geen interactie meer met die persoon. Maar als een goede vriend(in) jou feedback geeft over iets wat die niet leuk vindt bij jou, lig je er misschien wel een nachtje van wakker!

Hoe concreet omgaan met een afwijzing na een sollicitatie?

  • Afwijzingen roepen een heleboel emoties op. En dat is oké!Aanvaard de emoties die zich manifesteren. Het is volstrekt normaal dat je ontgoocheling, verdriet of frustratie voelt. Dit overkomt ook de meest ervaren en succesvolle sollicitant!
  • Druk je emoties uit: praat erover, schrijf ze neer, deel ze.
  • Deel de ontvangen feedback met anderen: wat vinden je partner, vriend/vriendin, ouders van de feedback? Hebben zij tips? Lezen zij de feedback op dezelfde manier (zie hierboven)? Op die manier kan er eenecht leerproces ontstaan:via externe input leer je ook meer over jezelf en je talenten, en over hoe je kan blijven evolueren tijdens je loopbaan.
  • Neem tijd om de afwijzing te laten bezinken. Je hoeft niet al meteen opnieuw te solliciteren als je de bittere pil nog niet hebt verteerd. De pauzeknop indrukken, een leuke activiteit inlassen, iets ondernemen waar je je aan optrekt…zoek activiteiten die bijdragen tot je mentale welzijn.
  • Dankbaarheid voelen: de sollicitatie is dan wel niet gelukt, maar je kreeg wel feedback. Er werd dus aandacht gegeven aan je sollicitatie. Oefenen in dankbaarheid, voor welke situatie dan ook, is een mooi cadeau. Want dankbaarheid is een sterke emotie die je helpt om meer positieve emoties te voelen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
  • Blijf geloven in alle ervaringen die je rijker maken: de sollicitatie heeft misschien geen resultaat opgeleverd, maar elke sollicitatie is een kans om weer sterker terug te komen!
  • Zet de opmerkingen van een recruiter om naar een actiepuntenlijst: hoe kan je deze ervaring gebruiken om van de volgende sollicitatie een succes van maken?