Lani zoekt haar eerste job—en het gaat niet zo vlot.

getuigenis

Lani zoekt haar eerste job—en het gaat niet zo vlot.

Geplaatst op 07/06/2023 door Fien

Deel dit artikel

Jaren ben je naar school geweest en heb je je ingespannen; de wereld ligt aan je voeten. Of toch niet?
Werk zoeken is een fulltime job, en wanneer je nog geen ervaring hebt is het nog moeilijker. Als de zoektocht enkele maanden duurt omdat je iets wilt vinden dat echt bij je past, kan het gebeuren dat je soms de moed eens verliest.

Ik sprak met Lani, die in 2022 afstudeerde en wisselende ervaringen heeft met de reacties van de omgeving op haar zoektocht.

Wie nabij is, heeft het meeste begrip

"Mijn moeder, bij wie ik nog inwoon, ziet hoeveel werk ik besteed aan het zoeken naar een gepaste job, vertelt Lani. Ze helpt me zoeken via verschillende kanalen, we oefenen samen interviewvragen, etc". Als mama adviseert ze dat Lani de jobs die ze eigenlijk niet interessant vindt beter niet aanneemt. Want dat kan vaak een probleem worden: eens je in een niche belandt geraak je moeilijk er weer uit, terug in de richting van waar je hart echt ligt.

De vriend van Lani is ook begripvol: zo vindt hij het logisch dat hij nu meer betaalt aan de uitjes omdat hij al meerdere jaren werkt en zij nog werkzoekend is. Maar zelf vindt ze dit vervelend: "Ik zou liever alles 50/50 splitsen, maar dat lukt op dit moment nog niet omdat er geen inkomen is". Aan de andere kant zei hij ook al eens tegen haar: "Natuurlijk ben je niet moe, jij bent thuis door de week". Toen ze hem daarop vertelde wat ze die week dan allemaal gedaan had, nam hij zijn woorden terug. Sinds dit voorval heeft hij inzicht in en respect voor de moeite die ze doet.

Uit deze anekdotes lijkt het erop dat de mensen die het dichtst bij de werkzoekende staan dus meer begrip hebben omdat ze inzien dat werk zoeken een fulltime job is.

Mensen daarbuiten maken soms ongepaste grapjes. Zo zei een nonkel eens tegen Lani: ‘Leef je nu nog op de kosten van je moeder?’ Ze bedoelen het niet slecht, maar toch raken zo’n opmerkingen soms. En omdat je het gesprek luchtig wilt houden zeg je daar dan niets op, zeker niet iets dat verraadt hoe zwaar de zoektocht intussen op je weegt.

Moeilijkheden op verschillende fronten

Verschillende vrienden hebben wel meteen werk aangenomen, al ligt het niet in lijn van hun studies of wat ze willen of worden ze zelfs onderbetaald. Als zij dan uitjes plannen of weekendjes weg, dan houden ze weinig rekening met de prijs. Maar Lani heeft zelf nog geen inkomen en moet dus ferm budgetteren.

Ze wil graag een job die ècht bij haar past, maar heeft nog geen ervaring. Daarom doet ze nu vrijwilligerswerk. De insteek is om ervaring op te doen in bepaalde taken. Hierover ontvangt ze gemengde reacties. Onder andere: "Waarom werk je nu gratis?" Maar ook: "Ha, nu doe je tenminste iets!"

Attitudewijziging bij de werkgevers

De sollicitatiegesprekken zijn ook niet altijd alles. Het is heel opvallend dat er gezocht wordt naar een witte raaf, het diploma aanzien wordt als ‘basis’ en er veel gevraagd wordt naar een rijbewijs of extra curriculaire activiteiten. Wanneer blijkt dat het diploma is waarop Lani heeft gefocust, dan is het gesprek plotseling snel afgerond: "Het voelt als verspilling van tijd en energie voor beide partijen, zegt Lani. Het is ook teleurstellend, want het voelt alsof ik de kans krijg voor een gesprek waarop ik meteen weer afgewezen word".

Wat zouden werkgevers kunnen doen om aantrekkelijker te zijn voor startende werkzoekenden, en beter gepast op de realiteit van de arbeidsmarkt? Samen met Lani kwamen we al op een paar ideëen. We vinden het jammer dat sommige jobs niet ontdubbeld worden in twee jobs voor twee verschillende profielen. Ook de taakverdelingen zouden moeten kunnen worden gewijzigd. Bijvoorbeeld: Dat iemand met veel ervaring maar die minder uren wil gaan doen, een persoon naast zich krijgt met nog geen of beperkte ervaring die wel een voltijdse job wil doen. Zo kunnen beide partijen van elkaar leren en elkaar helpen. Een focus op het team dus, in plaats van het zoeken naar een alleskunner.

Vind jij het ook moeilijk om werk te zoeken? Ervaar je gelijkaardige frustraties, voel je je er soms alleen in? Neem contact met ons op! Je bent welkom in onze community, waar leden elkaar ondersteunen en versterken op weg naar een duurzame job. Je staat er niet alleen voor!