Kiezen voor meer dan één beroep

loopbaan

Kiezen voor meer dan één beroep

Geplaatst op 15/07/2021 door Iris

Deel dit artikel

Ben je op zoek naar een (nieuwe) job? Dan herken je ongetwijfeld wel de vraag: “en wat zou je willen doen?” Sommigen kunnen daar meteen een helder antwoord op geven. Voor anderen ligt het wat moeilijker, want er is zoveel wat hen boeit en waar ze hun schouders onder willen zetten. Schrijfster (en TED-talker) Emilie Wapnick noemt ze multipotentialisten.

Wat als je graag van job wisselt? Wat als je houdt van combineren en je energie krijgt van nieuwe verbindingen leggen? En, ook niet te vergeten: wat als je passies, interesses en vaardigheden zo veelzijdig zijn dat ze niet in één functie te vatten zijn? Dan moet je volgens Wapnick kiezen voor een carrière met de nadruk op interdisciplinaire activiteiten.

Ze somt in haar boek Hoe word je alles verschillende modellen op, die ze telkens grondig uitwerkt, gestoffeerd met veel voorbeelden en praktische doetips. Centraal in haar visie staat de vrijheid om op tijd en stond van job te veranderen en een evenwicht te zoeken tussen financiële noodzaak en de o zo belangrijke werkvreugde.

Kies je voor het smeltkroesmodel dan zoek je best één baan die zeer veelzijdig is en jou op die manier voortdurend uitdaagt. Bij het schuinestreepmodel switch je tussen enkele gevarieerde jobs die je samen in jouw portofolio zitten. Een Einsteiner kiest voor de zekerheid van een vaste job, maar metvoldoende ruimte en energie voor een fijne, stimulerende hobby ernaast. Ben je tot slot meer een Feniks, dan stap je moeiteloos van de ene job naar de andere wanneer je voelt dat jouw interesse begint te dalen en het tijd is voor wat anders.

Het is duidelijk dat het voor multipotentianlisten een hele uitdaging is om een carrière samen te stellen. Het vraagt zelfkennis, discipline, focus, evenwichten ook een goede organisatie. Het houdt in dat je iedere keer weer de uitdaging aangaat om bij te leren en de moed vindt om uit je comfortzone te stappen. Bovendien zal je omgeving wellicht de wenkbrauwen fronsen bij veel verandering en ‘onstabiliteit’. Maar, vindt Wapnick, een multipotentialist moet zich daar niets van aantrekken. Het is juist die continue nieuwsgierigheid naar andere mogelijkheden en de niet-evidente, maar interessante jobcombinaties, die het beroepsleven aangenaam maken.

Wil je er meer over weten? Kijk dan zeker eens naar haar succesvolle TED talk; Why some of us don’t have one true calling. Je kan onder het filmpje ook kiezen voor een transcriptie van de gesproken tekst (o.a. in het Nederlands). Je kan je ook aansluiten op haar Facebook community ‘Puttylike. Herken je jezelf in deze blog, maar twijfel je nog of je een echte multipotentianist bent? Probeer dan eens haar gratis quiz.

© 2018 Emilie Wapnick, Kosmos Uitgevers, Omslag: Tijs Koelemeijer.