Online solliciteren? Wees voorbereid!

solliciteren

Online solliciteren? Wees voorbereid!

Geplaatst op 20/04/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Een sollicitatiegesprek verloopt niet altijd naar wens. Stress, moeilijke vragen, complexe casussen… Je goed voorbereiden is de boodschap. Sinds COVID-19 de wereld heeft overspoeld, worden sollicitatiegesprekken vaak online gevoerd. Dit kan een aantal stressfactoren wegnemen. Denk maar aan files of vertragingen met het openbaar vervoer.

Je zal jezelf ook al heel wat rustiger voelen in jouw eigen woonomgeving dan in een onbekend bureau… Maar ook het online solliciteren vraagt om de nodige voorbereiding. In deze blog krijg je een aantal tips & tricks om jouw videogesprek zo goed mogelijk te laten verlopen!

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Een tijdje geleden ontving ik een uitnodigingsmail voor een sollicitatie-gesprek. Job die ik op het oog had: bemiddelaar bij de Servicelijn van de VDAB. In de mail stond ook een link naar een Youtube-filmpje waarin niemand minder dan film- en televisieregisseur Nic Balthazar tips geeft over hoe je zo goed mogelijk in beeld komt bij het videobellen. Het wekte meteen mijn interesse op om door te klikken.

Decor en oogcontact

In het filmpje bespreekt Balthazar om te beginnen het belang van een goed decor met dieptezicht. Je kiest best voor een sobere, maar elegante achtergrond. Een hoop rommel (of erger nog, gênante Playboy posters) kun je vanzelfsprekend best vermijden… Dit betekent niet dat je voor een saaie, kale muur hoeft te zitten. Integendeel! Een muur met een boekenkast, een kunstwerk of wat planten ogen volgens hem altijd goed. Maak het gewoon niet te druk. Jij moet nog steeds in de belangstelling staan, niet je kamerplanten of het Verzameld Werk van jouw favoriete auteur.

Verder bespreekt hij ook het belang van oogcontact. Dit is, net zoals in real life, ook bij online solliciteren belangrijk. Kijk dus voldoende naar de camera van je laptop. Je zit best op ooghoogte van jouw camera zodat je niet teveel neerkijkt op je gesprekspartner(s). Hiervoor kun je in principe speciale ‘laptopstandaarden’ kopen, maar je toestel gewoon op een oude schoendoos plaatsen geeft ongeveer hetzelfde effect. Het is alleszins een stuk goedkoper! Ook de afstand ten opzichte van je camera is belangrijk. Je zit best ongeveer op een armlengte afstand van de laptop. Zorg tot slot ook voor een goede houding. Blijf tijdens je gesprek in ‘sollicitatiemodus’ en hou je elegante Netflix poses voor later op de dag.

Looks, licht en geluid

Vervolgens komen je looks aan bod. Zorg ervoor dat je presentabel bent. Laat je comfy Coronaoutfit dus links liggen en trek iets deftigs aan. Wat dan precies? Dat moet je zelf een beetje aanvoelen. Voor sommige jobs kies je best voor een standaard professionele outfit (hemd en blazer bv. voor de heren). Wanneer je solliciteert voor een hip bedrijf, kun je al wat meer experimenteren. Kwestie van niet te oubollig over te komen. Tip: je toekomstige collega’s eens opzoeken op LinkedIn kan soms inspiratie opleveren. Naast kledij is volgens Nic Balthazar ook wat make-up een ideaal tovermiddel om er zo goed mogelijk uit te zien. Voor vrouwen én mannen. Of dat laatste nu écht nodig is, mag u voor uzelf bepalen…

Naast oogcontact, een goed decor en goede looks moet je volgens Balthazar zeker ook rekening houden met de lichtinval. Zorg ervoor dat er geen verblindend (dag)licht achter je is. Zo is met je rug naar een raam zitten geen goed idee. Voor een raam zitten is meestal beter (eventueel met dunne gordijntjes ervoor, mocht je te veel lichtinval hebben). Voldoende licht is hoe dan ook van belang. Tenzij je als een duistere gangster wilt overkomen die iets te verbergen heeft.

Het belang van een goed geluid wordt volgens Nic Balthazar nogal vaak onderschat. Nochtans is het vanzelfsprekend dat je anderen goed moet horen en zelf goed verstaanbaar dient te zijn tijdens je sollicitatiegesprek. Kies daarvoor de juiste omgeving. Een ruimte met veel echo is bijvoorbeeld sterk af te raden. Zorg ook voor zo weinig mogelijk achtergrondgeluiden. Laat even geen wasmachine draaien en sluit alle onnodige applicaties op je laptop of smartphone, zodat je tijdens je gesprek niet wordt gestoord door allerlei meldingen of pop-ups. Of zet je smartphone gewoonweg uit. Kranten of tijdschriften die staan te springen om jou via telefoon een abonnement aan te smeren, mogen zich op dat moment koest houden.

Lawaaihinder kan soms echt een uitdaging zijn... Mochten er werken in jouw buurt zijn, zorg dan voor een creatieve oplossing. Je kan bijvoorbeeld vragen aan vrienden of familie om er een moment te ‘reserveren’ voor je videogesprek. Als je dunne muren hebt, kun je de buren op voorhand vragen om de dag van je sollicitatie even stil te zijn. Laat het ook weten aan je omgeving, zodat er niemand jou nét dan ongewenst komt storen.

Photo by Bram Van Oost on Unsplash

Technische problemen en andere ongemakken

Technologie is onze vriend, maar soms ook onze vijand… Probeer je daarom ook zo goed mogelijk voor te bereiden op mogelijke technische problemen. Let er op dat de batterij van je laptop opgeladen is. Check ook op voorhand of je een goede wifi- verbinding hebt of werk desnoods met een netwerkkabel. Als je met externe luidsprekers werkt, kijk dan zeker na of ze goed aangesloten zijn, zodat je niet bij het begin van het gesprek nog aan je luidsprekers moet prutsen. Dat geeft immers geen goede indruk. Ik spreek uit ervaring. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je totaal onvoorbereid overkomt bij je gesprekspartner(s). Dit onaangename gevoel kan je blijven achtervolgen tijdens je sollicitatie, waardoor je er met jouw gedachten niet meer helemaal bij bent. Het is ook zeker geen boost voor je zelfvertrouwen, wat je op dat moment net nodig hebt!

Deze tips zijn al een goed hulpmiddel om je zenuwen te bedwingen bij het online solliciteren, maar wat als je plots een slechte internetverbinding hebt of deze helemaal wegvalt? Hiervoor vond ik een handig document online: de checklist voor sollicitanten bij videosolliciteren. In deze checklist krijg je talrijke tips om bij dit soort ongemakken niet meteen in een stresskramp te schieten.

Een gouden tip is alvast om op voorhand goed te weten met welkprogramma je videogesprek zal verlopen. Je bent dan misschien wel vertrouwd met ZOOM, maar Microsoft Teams kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien bij het aanmelden… En ja, na x pogingen krijg je de leuke melding dat je al te vaak hebt proberen inloggen die dag en het best gewoon morgen nog eens probeert. Test dus de avond voor je sollicitatie of je programma naar behoren werkt en je inloggegevens nog correct zijn. Je mag dan nog alle andere tips uit deze blog nageleefd hebben, als je hierdoor te laat online verschijnt voor je gesprek maak je geen goede indruk. Want ook online geldt de regel van stiptheid!

Als je al deze tips in je achterhoofd houdt, kan er in principe nog weinig verkeerd lopen. Maar zowel voor een offline als een online sollicitatiegesprek geldt het bekende spreekwoord: een goed voorbereid m/v/x is er twee waard!

Heb je zelf nog tips of ervaringen met (video)solliciteren? Laat het ons zeker weten. Nood aan extra tips? Hou dan zeker onze workshops in de gaten. Co-Searching wenst jullie nog veel succes!