Werk Aan Je Welzijn

mentale gezondheid

loopbaan

Werk Aan Je Welzijn

Geplaatst op 23/06/2022 door Nadia Kara

Deel dit artikel

Werk en welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en de corona pandemie heeft deze link nog meer op scherp gezet. Want hoe leuk vinden we onze job nog als we ons niet verbonden voelen met onze collega’s? Werkzoekenden mochten wennen aan de online sollicitatiegesprekken en sommigen starten een nieuwe job zonder hun werkplek te zien.

Op 16 juni sloegen we de handen ineen met BlinkOut tijdens de opening van hun BlinkHuis in Mechelen om een reeks workshops te organiseren rond de thema’s werk en welzijn. Kon je er niet bij zijn? Lees dan zeker verder!

We begonnen de dag met een panelgesprek rond werk en mentale gezondheid: hoe ga je om met stress, burn-out, maatschappelijke druk, en hoe kom je er uit sterker dan ooit? Samen met onze vrijwilligster Sandy en medezaakvoerder van The Human Link Marieke Impens voerde onze communicatieverantwoordelijke Nadia Kara een open gesprek, gefocust op mentale gezondheid op de werkvloer, maar ook in periodes van burn-out en werkloosheid. In Vlaanderen kampt bijna 1 op de 5 werkende met burn-out klachten, wat niet alleen een teken is dat onze maatschappij te weinig oog heeft voor de noden van haar mensen, maar ook dat we momenteel nog te weinig doen om te voorkomen dat mensen opgebrand worden.

Sandy ervaarde al meerdere keren momenten waarop mentaal welzijn een diepe val maakt, en veel andere aanwezigen ook, en over één ding was iedereen het eens: het is een eenzaam proces. Je voelt je heel kwetsbaar, leeg en verloren, je weet niet wat te doen, en toch moet je heel veel zelf ondernemen om eruit te geraken. Er lijkt een ontbrekende schakel te zijn tussen de werkgever, de werknemer, de huisdokter en de mogelijke specialisten waar je hulp kan gaan zoeken. Een soort burn-outcoach, die je op weg naar een spoedige, gezonde herstelling kan helpen. Want hulp bestaat wel, alleen is het niet altijd makkelijk om de weg te vinden naar de juiste mensen en organisaties.

Volgens Marieke, wordt de mentale gezondheid van werknemers nog te vaak gezien als de verantwoordelijkheid van de werknemer alleen; nochtans kan de werkgever veel doen op vlak van preventie. Helaas is dit niet altijd een evidente beslissing, omdat je de resultaten van zo’n aanpak pas op lange termijn ziet.

Na het panelgesprek was het tijd voor onze conversatiegroep “Lessen uit Coronatijd”. Met de deelnemers vroegen wij ons af wat de pandemie, de lockdowns en de maatregelen aan onze levens hebben veranderd. Zijn we minder sociaal geworden? Gelukkiger van thuiswerk? Hoe weet je wie liever afstand wilt houden, en wie een dikke knuffel nodig heeft? Velen ondervonden angst en eenzaamheid. Maar de corona periode bracht ook goede dingen met zich mee. Werkgevers waren verplicht hun werknemers autonomie te geven en introverten floreerden zonder de druk om overal naartoe te moeten gaan. We ontdekten de waarde van tijd voor onszelf nemen. De vraag blijft: hoeveel van deze positieve zaken houden stand nu corona is gaan liggen?

Om de dag af te sluiten, hadden we nog twee workshops georganiseerd: “Mentaal gezond blijven als sollicitant” en “Jezelf heruitvinden na burn-out”.

In de eerste workshop gaf Co-Searching vrijwilligster Ianthe de opdracht aan de deelnemers om een wapenschild te tekenen, gebaseerd op de waarden die ze vanuit hun familie meekregen. Deze waarden helpen je soms op weg naar een nieuwe job, maar soms zijn dat nét de dingen die als obstakel werken, en moet je je eigen waarden ontwikkelen en nastreven.

De workshop “Jezelf heruitvinden na burn-out” werd door Co-Searching vrijwilligster Nele gegeven. Zelf komt ze ook uit een burn-out, en wou ze uitwisselen met andere mensen die op hetzelfde punt zaten. Want hoe weet je dat je klaar bent om terug te gaan werken? En hoe pak je dat aan? Wat heb je geleerd uit deze moeilijke periode? Wat wil je nu anders doen? Samen met de aanwezigen creëerden we een veilige plek waar iedereen hun verhaal kon vertellen en uitwisselen. Want soms doet dat al veel om je minder eenzaam te voelen!

De dag sloten we af met lekkere Syrische gerechten en een akoestisch concert van Renato Martins en Ylva Berg in de tuin van het BlinkHuis.

Wil je ook deelnemen aan een van onze workshops en conversatiegroepen? Houd onze agenda in de gaten!

BlinkHuis Mechelen, Tichelrij 7, 2800 Mechelen