Moet iedereen aan het werk?

online event

collectief nadenken

Moet iedereen aan het werk?

22/05/2024 van 09h30 tot 12h00

Via Zoom (Online)

Deel deze event

In het laatste jaar hoorden we politici zich uitspreken over wat de zogenaamde "inactieven" zouden moeten doen: "de huismoeders moeten aan het werk", "werkzoekenden zouden na 2 jaar een basisbaan moeten aannemen"... Er wordt veel gezegd en beslist over de werkzoekenden, maar weinig geluisterd naar de werkzoekenden zelf over wat zij nodig hebben om terug aan de slag te kunnen.

Volgens de doelstellingen van de overheid zou 80% van de bevolking op arbeidsleeftijd (20-65 jaar) tegen 2030 aan het werk moeten zijn. Wat betekent dat? En wat drijft deze cijfers? 

Tijdens ons online evenement "Moet iedereen aan het werk?" gaan we hierover in gesprek en denken we collectief na over duurzame oplossingen die werkloosheid niet alleen vanuit een economische blik benaderen, maar ook plaats maken voor het menselijk aspect. We brengen werkzoekenden, mensen op invaliditeit, werkgevers en professionals van de arbeidsmarkt samen om een inspirerende en constructieve discussie aan te gaan, waar werkzoekenden voor één keer ook zelf het woord krijgen over hun eigen toekomst.

Wat jouw positie en situatie op de arbeidsmarkt ook is, wordt jouw bijdrage sowieso geapprecieerd.

Deelnemen is gratis, je mag ook kiezen om een vrije bijdrage te doen wanneer je jouw ticket reserveert.

Programma

9u30: Start (inleiding door Co-Searching)

9u40: Keynote "Wat zijn de grenzen van activering?" door Nele De Cuyper, Arbeids- & Organisatiepsychologie & Opleidingskunde aan de KULeuven. Nele voert onderzoek uit over de Belgische arbeidsmarkt en zal ons inzichten en perspectief brengen rond de huidige tendensen. Op het einde van de keynote is er tijd voor vragen.

10u30: Keynote "Hoe anders ook gewoon hoort te zijn" door Joris Van Hoye en Fabrice Poppe, oprichters van The Bee Academy, onlangs verkozen als Starter van het Jaar. The Bee Academy begeleidt inactieve IT-profielen terug naar de arbeidsmarkt met oog voor hun achtergrond, verleden en noden. Na de keynote is er tijd voor vragen.

11u15: Uitwisseling in kleine groepen over activering. Je krijgt de kans om je ervaring vanuit jouw standpunt te delen. Zo kunnen we elkaar inspireren en komen we mogelijk tot nieuwe ideeën. 

12u00: Einde