Ben ik een jobhopper?

loopbaan

Ben ik een jobhopper?

Geplaatst op 08/12/2021 door Hanneke

Deel dit artikel

Toen ik op iets minder dan drie jaar tijd aan mijn derde job begon, bekroop mij ineens de angst: ben ik nu een jobhopper? Gelukkig weet het internet altijd raad. Op de website The Cut vond ik een interessant artikel: “Ask a Boss ‘Am I a Job Hopper and Is That Bad?”. In deze rubriek beantwoordt Alison Green iedere week een lezersvraag over werk, die ze vanuit het perspectief van ‘the boss’ beantwoordt. En wat ze daarin vertelde, stelde me toch enigszins gerust.

Photo by Eric Prouzet on Unsplash

De persoon die de vraag instuurde, is in een periode van vijf jaar tijd drie keer veranderd van job en twijfelt om opnieuw te veranderen, wat z’n vierde job zou zijn. De vraagsteller besefte dat hij geen toekomst voor zichzelf ziet in de rol die hij nu heeft. Maar uit schrik voor reacties uit z’n omgeving, begint hij nu te twijfelen. Zo zei iemand hem dat hij op z’n minst nog 2 jaar in dezelfde job moet blijven om een geloofwaardig CV te behouden. Klopt dit? Wat moet hij nu doen?

Green zet enkele dingen genuanceerd uiteen in haar antwoord. Ze legt eerst en vooral uit wat jobhopping precies is: het gaat over een patroon waarbij je jobs relatief snel verlaat, met één à twee jaar op elke job. Hier ontstaat vaak al een eerste verwarring: mensen denken namelijk dat één jaar op dezelfde job blijven, volstaat om niet ‘jobhoppend’ over te komen. Maar in de praktijk kunnen vier jobs van 18 maanden even ‘slecht’ overkomen bij een recruiter.

Belangrijk is de ‘aard’ van de verandering. Als een contract sowieso van bepaalde duur was, is het normaal dat je moet veranderen. Maar als je vrijwillig je contracten telkens opzegt, is dat iets helemaal anders. Ook als jebinnen eenzelfde bedrijf verandert van functie, valt dit niet echt te beschouwen als rond ‘hoppen’. Er is ook een groot verschil tussen het begin van je carrière en het moment waarop je al wat meer ervaring hebt. In het laatste geval verwacht men namelijk wel dat je langer in eenzelfde rol blijft. Ten slotte hangt het af van de sector: in de IT-sector is snel(ler) veranderen van job niet zo uitzonderlijk.

Photo by Ross Findon on Unsplash

Het is dus in se niet ‘slecht’ of fout dat je op kortere tijd vaker verandert van job. Maar je moet wel beseffen dat het vragen kan oproepen als je ergens solliciteert. Wees dus goed voorbereid om uit te kunnen leggen waarom je al een paar keer veranderde. Dit hangt ook heel sterk af van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert.

Zelf vond ik het volgende stukje advies het meest waardevol: als je een zekere expertise of een skill wilt uitbouwen, is het cruciaal om langere tijd dezelfde job uit te voeren. In die zin is het dus eigenlijk in je eigen voordeel om lang(er) hetzelfde te doen. In mijn vorige job kregen starters de boodschap mee dat het minstens 1 jaar duurde om de materie een beetje onder de knie te hebben. Een kaap die ik jammer genoeg niet haalde :-) Maar het toont aan dat je soms geduld moet hebben om te bepalen of iets nou wel echt je ding is. En daarvoor is zelfs een jaar soms te kort.

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Je kiest dus best voor een duurzame job. Met andere woorden: een job waarvan je weet dat je jezelf het op langere termijn nog steeds ziet doen of waarin je jezelf ziet groeien. Daarom is het de moeite waard om even te zoeken en veranderen tot je die job vindt. Dit is wat mij ook overtuigde om opnieuw te veranderen: ik zag geen toekomst voor mezelf in het bedrijf waar ik werkte, maar uit angst voor kritiek of de perceptie van iemand die vaak veranderde, begon ik te twijfelen. Maar als je zeker bent dat je in jouw volgende job wél een aantal jaar wil blijven (iets wat je natuurlijk nooit 100% kan voorspellen), dan is het de sprong wel waard. Denk dus goed na over je volgende stap, maar laat het ‘stigma’ van een jobhopper je niet tegenhouden! ;-)

Bron: The Cut, ‘Am I a “Job Hopper,” and Is That Bad?