De motivatiebrief: een streepje voor op de sollicitatiebrief!

solliciteren

De motivatiebrief: een streepje voor op de sollicitatiebrief!

Geplaatst op 17/03/2021 door Maïté

Deel dit artikel

Zwoegen op een sollicitatiebrief: heel herkenbaar. Elke keer een tekst tevoorschijn toveren waarmee je de werkgever overtuigt is geen gemakkelijke opgave. Toch heeft de sollicitatiebrief in mijn ogen afgedaan… de motivatiebrief daarentegen helemaal niet. Lees hieronder waarom dat zo is en hoe je een overtuigende motivatiebrief kan schrijven!

Een CV heb je altijd nodig om te solliciteren, maar een sollicitatiebrief is niet altijd verplicht. Als sollicitant kan je moeilijk inschatten of een begeleidend schrijven überhaupt op de rekruteringstafel belandt. Daarnaast verwachten sommige werkgevers wel een motivatiebrief. Beide soorten brieven worden vaak door elkaar gehaald en zaaien verwarring bij de sollicitant. Een sollicitatiebrief is een verlengstuk van je CV waarin je jouw ervaring en competenties toelicht. Zo kan een werkgever inschatten of jouw ervaring past bij de job. In een motivatiebrief leg je daarentegen het accent op je persoonlijkheid, je motivatie en wat jou enthousiast maakt om te reageren op een vacature.

Waarom een motivatiebrief schrijven?

Wanneer je enthousiast bent over een vacature, word je blij. Een geluksgevoel overvalt je en je begint al te dromen over de job die je op het oog hebt. Daarna, wanneer de emoties zijn gezakt, komt je rationele brein in actie: waarom ben ik enthousiast? Wat vind ik leuk aan deze job? Dat is het moment waarop je eigenlijk al je pen ter hand kan nemen om je motivatie uit te schrijven. Waarom:

  • Je motivatie uitschrijven helpt je om een helder beeld te krijgen: waarom wil je die job precies? Waarom klinkt deze vacature zo overtuigend?
  • Uitschrijven laat je toe om argumenten op te lijsten waaruit je achteraf kan kiezen.
  • Je motivatie uitschrijven… motiveert! Tijdens het schrijfproces merk je ook of je motivatie even groot is: ben je nog even enthousiast wanneer je aan het schrijven bent? Of heb je toch verschillende bedenkingen?

Voordelen van een motivatiebrief vs sollicitatiebrief

Een motivatiebrief en sollicitatiebrief hebben grotendeels dezelfde structuur en het hetzelfde doel: een eerste alinea om jezelf voor te stellen, een middenstuk om uit te leggen waarom je die job wil, de geschikte kandidaat bent en een slotalinea met de vraag naar een interviewafspraak. Beide brieven zijn bedoeld om jou als kandidaat te doen opvallen tijdens het selectieproces.

Maar een motivatiebrief heeft het grote voordeel dat je een stukje persoonlijkheid prijsgeeft dat niet in je CV staat. Beschouw een motivatiebrief als je persoonlijke visitekaartje:

  • Wie ben je? Wat is jouw persoonlijkheid?
  • Wat kan eenwerkgever van jou verwachten zodra hij je aanwerft?
  • Je intrinsieke motivatie om te kiezen voor die functie.
  • Jouw unieke talenten tegenover andere sollicitanten.

Hoe ga je te werk?

Mijn advies? Ben je enthousiast over een vacature, begin dan meteen je motivatiebrief te schrijven!

In een eerste brainstormfase:

  • Schrijf je ideeën uit met kernwoorden of een mindmap: kleine zinnen, stukjes tekst die je zou willen zetten in je motivatiebrief. Focus op losse ideeën en zet die op papier.
  • Voeg er iets concreets aan toe over je motivatie: ik ben enthousiast omdat ik taak X en Y mag uitvoeren. Ik vind het geweldig dat ik project X of Y mag leiden. Ik voel me aangesproken door de vacature omdat ik de kans krijg om X of Y te gaan doen…
  • Omschrijf de beelden die bij je opduiken wanneer je de vacature leest: ik zie mezelf als sterke leider in het project, proactief contacten leggen met de klanten als business developer, enz. Als je in dit stadium met een mindmap werkt, kan je zeker ook tekeningen maken en foto’s toevoegen over hoe jij jezelf in de job ziet!
  • Leg een link tussen de vacature, je talenten en persoonlijkheid: welke positieve karaktereigenschappen zal jouw werkgever appreciëren? Wat maakt jou tot een unieke kandidaat voor deze job? Welke talenten zal je optimaal kunnen inzetten in deze functie? Voeg ze ook toe aan je schema of mindmap.

Leg je brief weg, desnoods een paar dagen (bij een strakke sollicitatiedeadline kan je die gewoon een uurtje laten liggen, iets anders doen en dan herlezen).

In een tweede fase:

  • Schrijf je tekst uit.
  • Bekijk of je argumenten logisch zijn…
  • Overtuig: zeg welke ervaring je hebt aan de hand van concrete voorbeelden, hoe jouw persoonlijkheid bijdroeg tot de realisatie van projecten in een vorige job of hobby, welke jouw sterke punten zijn — hoe preciezer, hoe liever de werkgever ze zal willen lezen! :-)
  • Check of je je talenten voldoende in de kijker zet; o.a.hier vind je een lijst van talenten als inspiratiebron voor je motivatiebrief.

Inhoudelijke tips motivatiebrief

  • Vermijd dooddoeners/clichés: iedereen is wel “stressbestendig”, maar wat als jij nu iemand bent die gemakkelijk om kan gaan met onverwachte omstandigheden? En ja, we zijn misschien ook wel allemaal “dynamisch”; maar misschien ben jij wel de collega die enthousiast projecten opneemt en proactief communiceert?
  • Schrijf niet “wat de werkgever wil lezen”; schrijf vanuit jezelf, met je unieke talenten en persoonlijkheid: “in mijn vorige job was ik als mentor van nieuwe collega’s al betrokken in coachingstrajecten en leerde ik mij empathisch op te stellen” / “ik had bij het projectbeheer ook een luisterend oor voor collega’s die een andere aanpak wilden en ging toen actief in overleg om een oplossing te vinden”.
  • Laat je brief nalezen door een taalfanaat.

Een motivatiebrief zal overtuigen wanneer…

  • Je enthousiast wordt wanneer je de brief leest; m.a.w. je staat 100% achter je brief omdat hij een persoonlijke neerslag is van wie je bent en waarvoor je staat.
  • Iemand anders er ook enthousiast van wordt: laat je brief nalezen!
  • Of… stuur hem naar Co-Searching! :-)

Conclusie

Het vraagt tijd en energie om een goede motivatiebrief te schrijven. Meer dan een sollicitatiebrief, draait de kern van de motivatiebrief rond jouw persoonlijke verhaal, je ambities en je talenten. Je zal ook tijd en reflectie nodig hebben om een goede brief te schrijven. Waarna de twijfels soms toeslaan en je nog eens een goede portie moed nodig hebt om hem te versturen. Toch loont de motivatiebrief: je kan er creatief in zijn, een onderdeel van je persoonlijkheid belichten en je interesse voor het bedrijf formuleren. Tot slot kan hij ook als perfecte basis dienen voor het interview. Met een goede motivatiebrief kun je dus m.a.w. je sollicitatiegesprek al inoefenen.

Tijd om aan je motivatiebrief te beginnen!