Het Co-Searching ABC: Jobhopper

loopbaan

Het Co-Searching ABC: Jobhopper

Geplaatst op 16/06/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Welkom bij het Co-Searching alfabet! Vandaag staat de letter ‘J’ in de spotlight. We kozen voor jobhopper. Met deze term verwijzen we graag naar iemand die regelmatig van job verandert. Jammer genoeg heeft dit woord ook een negatieve connotatie. Onterecht, want de vooroordelen kloppen niet helemaal... Jobhoppers hebben bovendien hun eigen, specifieke troeven en talenten. Je leest er meer over in deze blog!

job·hop·pen (jobhopte, heeft gejobhopt): 1 vaak van baan veranderen (bron: Van Dale)

De Van Dale mag dan wel relatief neutraal zijn wat het jobhoppen betreft, in de realiteit is dit nogal een negatief beladen term. Een ‘baanspringer’ — zoals het ietwat mindere Nederlandstalige synoniem luidt — is voor ons soms vooral iemand die té vaak van job verandert.

Denkoefening: zoek je oud-medestudenten van het middelbaar of je studententijd eens op via LinkedIn. Waar hebben zij de voorbije jaren zoal gewerkt? Wie van hen werkt nu al minstens twee jaar voor dezelfde werkgever? Waarschijnlijk zul je een aantal oud-klasgenoten al snel als ‘jobhopper’ labelen. Ook al bedoel je het niet zo slecht…

(Niet altijd) een doorgedreven keuze

We denken vaak dat iemand van job naar job ‘hopt’ om een hoger loon of een betere functie te krijgen. Euhm…Waarom zou je anders zo vaak van job veranderen? De realiteit leert ons dat we gelukkig niet alleen voor geld en prestige regelmatig van job veranderen.

Ook ons algemeen geluk (behoefte aan zingeving, waardering…) is van cruciaal belang voor onze jobkeuze. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. De ene houdt natuurlijk ook al wat meer van uitdagingen dan de andere. Als ‘uitdaging’ voor jou synoniem staat voor werkgeluk, zal je al snel verveeld geraken in een weinig prikkelende werkomgeving.

Soms is een nieuwe (deeltijdse) job nodig omwille van gezondheidsredenen. En helaas kan ook een ontslag of herstructurering binnen een organisatie leiden tot een noodgedwongen nieuwe jobkeuze. Last but not least… mogen we niet vergeten dat de mens een sociaal dier is. Niet alle diersoorten komen met elkaar overeen. De band met collega’s (of een gebrek daaraan) kan ook een beslissende factor spelen in je jobkeuze.

De kwaliteiten van de jobhopper

Mensen die regelmatig van job veranderen (en dus al heel wat verschillende werkgevers op hun CV hebben staan), worden soms met argusogen bekeken. Ze lijken ontrouw of snel verveeld. Onterecht: als jobhopper beschik je over heel wat troeven en talenten!

Als je regelmatig van job verandert, leer je -ja, logisch- ook kennismaken met verschillende werkomgevingen. Verandering kan soms beangstigend zijn… Maar door van job te veranderen, toon je aan dat je open staat voor verandering en deze zelfs met open armen kunt ontvangen.

Kunnen omgaan met verandering is hoe dan ook een troef. Vergeet ook niet: onze maatschappij is voortdurend in beweging. Digitalisering, nieuwe werkmethodes (o.a. omwille van Corona)… We kunnen deze veranderingen niet negeren. Het is eigenlijk een beetje zwemmen of verzuipen. “You better start swimmiiiiiin’ or you’ll sink like a stone. For the tiiiiiiiiiiiiiiiiimes they are a-chaaaaaaangiiin’.” (nvdr: ik ben dit nummer van Bob Dylan écht kotsbeu gehoord, maar de quote past hier wel).

Photo by Walker Fenton on Unsplash

Verder creëer je door te jobhoppen bijna automatisch nieuwe netwerkopportuniteiten. Een nieuwe job betekent ook een nieuwe baas/bazin. Als je er al een aantal hebt meegemaakt, kun je (soms, niet altijd) beter inschatten wat de algemene verwachtingen zijn.

Een nieuwe werkomgeving kan tot slot ook inspirerend zijn. Je kan nieuwe ervaringen opdoen, bepaalde zaken vanuit andere perspectievenbenaderen, en misschien zelfs met collega’s brainstormen over je passies. Deze laatste zinnen kun je in het achterhoofd houden bij het solliciteren. Oprechte interesse tonen in een bepaalde job kan een doorslaggevende factor zijn tijdens een sollicitatiegesprek.

Herken jij jezelf in de jobhopper? Zin om jouw verhaal met ons de delen op de Co-Searching blog? Geef ons dan zeker een seintje. ;-) En… jobhopper of niet, Co-Searching wenst jullie allemaal veel succes!

“If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got.”
Henry Ford