Ikigai: combineer werk en passie!

mentale gezondheid

lifehacks

Ikigai: combineer werk en passie!

Geplaatst op 10/03/2021 door Elisabeth

Deel dit artikel

In onze zoektocht naar werk concentreren we ons vaak erg op het praktische, het profijtelijke, het productieve… maar is dit voldoende om het geluk te vinden? In dat opzicht kunnen we vaak veel leren van andere culturen. In deze blog gaan we dieper in op een Japans concept: ‘Ikigai’, dat het praktische en het passionele in ons combineert.

Het woord ikigai is moeilijk letterlijk te vertalen naar het Nederlands, maar het kan breed worden gedefinieerd als ‘iets dat je doet opstaan’ of ‘iets wat je leven de moeite waard maakt’. De Japanse traditie leert ons dat iedere mens minstens één ikigai heeft.

Om jouw ikigai te vinden, moet je met vier elementen rekening houden: het moet iets zijn waar je goed in bent, waar je van houdt, waar andere mensen baat bij hebben, en waar je voor betaald kunt worden. Het is dus een bezigheid die je vervult, jouw zelfvertrouwen bolstert, jouw omgeving ten goede komt, en waar je je werk van kunt maken. Kortom: een formule om welzijn te vinden in je werk.

In het hieronder gerefereerde artikel vinden we een aantal tips terug die ons in de zoektocht naar onze ikigai op weg kunnen helpen. Ik som er hier een aantal op:

Denk aan je kinderdromen. Wat wilde jij worden? Archeoloog? Politieagent? Brandweerman? Waar we van droomden als kind, toen we nog vrij konden denken over wat we wilden, kan ons veel vertellen over onszelf en wat ons nu vervulling zou kunnen brengen.

Stap eens uit je comfortzone. Door af en toe ‘ja’ te zeggen op zaken die je normaal gezien zou weigeren, kun je nieuwe ervaringen opdoen en je creativiteit aanwakkeren.

Gebruik je volle aandacht en heb geduld. Wanneer je jouw ikigai hebt gevonden, concentreer je daar dan volledig op met al je zintuigen. Train jezelf in jouw ikigai, maar heb geduld. Het kost veel tijd om ergens in te kunnen uitblinken. Jezelf pushen zal er enkel toe leiden dat je niet langer vooruit gaat. Een mentor zoeken kan ook heel belangrijk zijn.

Volg goede voorbeelden en spendeer jouw tijd aan wie en wat jou geluk brengt.Gebruik de goede voorbeelden van anderen: pleeg geen plagiaat, maar leer van de verbeteringen die elke meester heeft gebracht en probeer de zwakke punten uit hun werken te versterken. Gebruik je tijd ook goed. Volgens de wet van Pareto, haal je 80% van je geluk uit 20% van de mensen en dingen in jouw leven. Besteed meer tijd aan hen en wat minder aan zij die jou geen voldoening brengen.

Verander en stuur bij. Als je altijd dezelfde blijft, zul je ter plaatse blijven trappelen. Stel doelen en evalueer jezelf. Denk ook aan je tijdsindeling: als je enkel bezig bent met geld verdienen en je jouw passies verwaarloost, kan het wel eens tijd zijn om je keuzes opnieuw in vraag te stellen.

Deze tips kunnen jou helpen om jouw ikigai te vinden en het op de juiste manier een plaats te geven in jouw leven. Met ikigai kun je van jouw passie leven en zo ook een nieuwe passie voor het leven vinden.

Op het internet vind je talloze verhalen over hoe bekende en minder bekende mensen hun ikigai hebben gevonden. Deze variëren van artiesten die inspiratie hebben gevonden in hun zoektocht naar betekenis, tot atleten die hun stempel willen nalaten, tot dokters en verzorgers die hun leven willen wijden aan de gezondheid van anderen.

Wat jouw ikigai ook is: of het je leidt naar grote ambities, of naar de persoonlijke vervulling van het zorgen voor anderen… het kan jouw leven en dat van jouw omgeving verrijken. Mijn zoektocht begint vandaag. En die van jullie?

Bron: https://www.icm.nl/extra/de-10-tips-om-je-ikigai-te-vinden/, laatst geraadpleegd op 19/02/2021.