Zo blijf je veerkrachtig in je zoektocht naar werk

solliciteren

mentale gezondheid

Zo blijf je veerkrachtig in je zoektocht naar werk

Geplaatst op 06/07/2022 door Maïté

Deel dit artikel

Werk zoeken voelt soms als een full-time job: een oneindige to-do, deadlines, mails, en uiteraard de bijhorende stress. Om jouw energie te behouden en mentaal gezond te blijven, is het dus belangrijk dat je je niet laat overweldigen. Maïté bedachte 5 tips om veerkrachtig te blijven op weg naar een nieuwe job.

In mijn overijverige LinkedIn-feed — er pingen zowat elke minuut artikels binnen — viel mijn oog op een artikel van CNN en over hoe uitputtend een zoektocht naar een job wel kan zijn.

Daarom is zorg dragen voor jezelf tijdens je zoektocht naar werk ontzettend belangrijk. Zo blijf je energiek en veerkrachtig, ook wanneer het minder gaat. Ik neem je graag mee door een aantal tips!

1. De pauzeknop indrukken

Geen luxe, maar een noodzaak. Ook als werkzoekende heb je een pauze nodig. Je brein draait namelijk op volle toeren wanneer je een job zoekt. Vacatures opzoeken, sollicitatiebrieven opstellen, allerlei jobkanalen afschuimen, rondbellen of mailen voor informatie, het vergt veel mentale energie. En misschien “herkauw” je dit alles ook nog eens in gedachten wanneer je denkt ‘s avonds relaxed voor TV te zitten.

Belangrijk is dat je die pauzes bewust neemt en je erbij stilstaat wat jij nodig hebt. En dat het niet je naaste omgeving is die je bepaalt of je voldoende hard zoekt, massa’s selectiegesprekken hebt ingepland of selectiekantoren hebt aangeschreven. Wil je er een weekje tussenuit om mentaal op te laden na een intensieve jobzoektocht? Prima! Of heb je een paar uurtjes een goede babbel nodig met vrienden om er weer tegenaan te kunnen? Neem dan ook die tijd en beleef je pauzes voluit.

Ook is het bewezen dat pauzes je creativiteit en motivatie aanzwengelen!

Een persoon wandelt met een hond in een park
© Jusfilm — Unsplash

2. Je zoekstrategie aanpassen

Als je je bedrukt voelt door je zoektocht naar werk, loont het de moeite om je zoekstrategie te bestuderen. Wil je heel breed gaan zoeken? Waarbij je slechts een minimum aantal criteria bepaalt waarover je weinig of geen compromissen wil sluiten? Dat kan inhouden dat je heel veel gaat solliciteren voor verschillende jobs en je er ook veel energie in steekt.

Maar je kan ook gerichter solliciteren door verschillende, specifieke criteria te bepalen en je jobvraag heel concreet af te lijnen. Op die manier steek je mogelijks minder tijd en energie in het sollicitatieproces.

Het is een persoonlijke keuze natuurlijk. Maar als je uitkomt op een zoekstrategie die bij je past, zal dat je helpen om voldoende mentaal op te laden en je energiek te voelen. Je kan je afvragen hoe het gesteld is met jouw huidige strategie: vergt ze veel energie van jezelf, als persoon, als werkzoekende? Of krijg je net veel energie en voel je veel drive bij jouw manier van solliciteren?

Trek dus tijd uit om je zoekstrategie regelmatig onder de loep te nemen. En stil te staan wat dit alles doet met je energie.

3. Je netwerk vergroten

Je kan beslissen om een “sollicitatieluwe” periode in te lassen, waarbij je niet zozeer actief solliciteert, maar formeel of informeel gaat netwerken. Een vriendin van me kreeg ooit een jobaanbieding tijdens een werkloze periode terwijl ze vrijwilligerswerk deed! Af en toe uitreiken naar een netwerk kan lijken alsof je geen werk zoekt, maar dan blijkt dat netwerk wel iets voor jou in petto te hebben!

Verwacht ook wel niet te veel van je netwerk. Maar hoe meer contacten je hebt, hoe groter de kans dat er iemand jou info kan bezorgen, helpen, advies geven, enz.

Trouwens, in de huidige war of talent, met behoorlijk wat talentschaarste op de arbeidsmarkt, pakken bedrijven uit met networking en ook hiring events waar je bijv. gemakkelijk online aan kan deelnemen. Zo’n netwerkevenement vraagt wel wat voorbereiding: hou je cv en motivatiebrief in de aanslag, en bereid je voor op een eventueel gesprek. Maar het kan ook een welkome afwisseling zijn, waarbij je je netwerk vergroot, je profiel kan laten bestuderen of interessante contacten legt. Je kan uit zulke ontmoetingen ook energie halen en ideeën oprapen.

Twee mensen leren elkaar kennen
© Alexis Brown — Unsplash

4. Een late vogel?

“Time is money” maar jezelf veel druk opleggen om er als de kippen bij te zijn voor elke vacature, hoeft volgens mij niet. De arbeidsmarkt fluctueert en een gemiste kans is niet noodzakelijk een verloren kans. Ervan uitgaan dat je onvoldoende snel was en je daardoor de “ideale job” misgelopen bent, komt erop neer dat je jezelf onderuit haalt, en dat is zeker niet nodig. En trouwens, bestaat de ideale job dan wel?

Ook kan je altijd polsen of jouw kandidatuur nog doorgestuurd kan worden wanneer je ziet dat je te laat was om te solliciteren. En wie weet maak je nog kans!

Bovendien kan je context ook veranderen. Nieuwe levensomstandigheden kunnen ertoe leiden dat je je leven omgooit. Dan is de “gemiste” droomjob misschien niet meer de job die bij je past. Want die job bevindt zich dicht bij huis terwijl je wil reizen of heeft flexibele uren terwijl je snel aan een gezin wil beginnen.

5. Positief blijven

Je kan zeker mentale en emotionele steun zoeken tijdens het solliciteren, maar met een aantal tips kan je zelf ook gewoon aan de slag. Positivisme geeft energie:

  • Geef jezelf een pluim voor alle sollicitatiebrieven die je hebt gestuurd of selectiegesprekken waar je aan hebt deelgenomen — zet ze in een lijstje in je smartphone, op papier, zet een thumbs up emoji bij of iets wat je stimuleert en gelukkig maakt!
  • Lijst je kwaliteiten op — niet alleen op je CV, maar vooral op je eigen persoonlijke lijstjes, zodat je trots kan zijn op je wie bent en alle talenten die je hebt!
  • Trainen in dankbaarheid, bijv. voor de kansen die je krijgt, levert ook voordelen op.

Werk zoeken vraagt veel energie. Vele werkzoekenden opperen dat “het bijna neerkomt op een fulltime job”, en dat is volgens mij een zeer terechte opmerking. Zelfzorg en energie zullen je metgezellen zijn tijdens deze zoektocht. En soms gaat het eens wat beter, dan wat minder. Maar wees trots op alle stappen die je onderneemt en de ervaringen die je onderweg opdoet !

Ben je het beu om alleen te zoeken? Kom dan samen met andere werkzoekenden tijdens een van onze workshops!