Hoe job crafting je loopbaan kan verduurzamen

loopbaan

lifehacks

Hoe job crafting je loopbaan kan verduurzamen

Geplaatst op 26/04/2023 door Irene

Deel dit artikel

Het is geen nieuw iets maar wint de laatste tijd wel aan populariteit. Je hebt er vast al eens van gehoord, job crafting. Maar wat is het nu precies en waarom zou je het doen?

Wat is dat nu precies, job crafting?

Als je niet van Engelse termen houdt, kun je ook “baanboetseren” gebruiken. Dat klinkt misschien wat grappig, maar het geeft wel goed aan wat de term precies inhoudt: je baan boetseren. In het kort is job crafting (of baanboetseren dus) een term die alle acties aanduidt die werknemers kunnen nemen om hun werk opnieuw vorm te geven. De talenten en vaardigheden van de werknemers staan centraal. Het moeten niet per se grote aanpassingen zijn, het zit ‘m net vaak in de kleine dingen. Jobcrafting wordt niet opgelegd door leidinggevenden maar je moet als leidinggevende wel een klimaat creëren waarin jobcrafting mogelijk is.

Dat het niet allemaal glitters en regenbogen is in werknemersland is geen geheim. Zelfs als je werknemer elke ochtend met plezier uit hun bed rolt omdat je als werkgever zo’n toffe job aanbiedt, zullen er toch altijd dingen zijn waarvoor werknemers graag hun hoofd in het zand steken (of die zee subtiel doorschuiven naar een collega). En soms rolden ze in het verleden met plezier hun bed uit, maar is het nu toch allemaal ietsje moeilijker.

We zijn mensen, geen robots. We evolueren continu, onze interesses veranderen misschien, of onze gezinssituatie en die eens zo geweldige job past dan niet meer zo goed. Dan zijn er - kort door de bocht - twee opties: een nieuwe job zoeken (maar we weten allemaal dat ook dat geen evidentie is) of gaan job craften! Werknemers laten sleutelen aan hun job zodat ze bij jou als werkgever aan de slag kunnen blijven.

Wat zijn de voordelen van job craften?

Wij mensen zijn gewoontedieren maar sommige dingen passen na een tijd gewoon niet meer. Je moet het puzzelstukje iets harder in het overgebleven plekje duwen. Misschien zelfs een beetje forceren. Dat gaat goed voor eventjes maar het is geen duurzame oplossing.

Doordat job craften uitgaat van de werknemer zelf, helpt het werknemers om (opnieuw) (meer) plezier in hun job te vinden, om een functie te creëren die dichter in de buurt komt van dé ideale job. Het is de perfecte manier om hun job te laten aansluiten bij hun talenten en vaardigheden. Dat is zo voor neurotypische mensen, maar het is een extra hulpmiddel om een passende job te creëren voor neurodiverse werknemers die extra drempels over moeten.

Job crafting vergroot de duurzaamheid en kwaliteit van werk, zorgt voor minder burn- en bore-outs en een betere productiviteit. Werknemers zijn gelukkiger met hun werk en dat straalt door!

Welke soorten job craften zijn er?

  • Cognitief: Anders naar werk leren kijken. Duidelijk krijgen wat een bepaalde taak toevoegt. Bijvoorbeeld: een vuilnisophaler haalt niet gewoon het vuilnis op maar zorgt mee voor een propere en veilige buurt waar mensen zich goed voelen.
  • Contextueel: In welke context functioneert je werknemer het beste? Thuiswerk, werken in een landschapsbureau of in een eigen bureau? Welke uren?
  • Taakgericht: Welke taken passen echt bij je werknemers? Waar zijn ze goed in? Zijn er dingen die ze niet graag doet en die collega’s wel graag doen en omgekeerd? Waar krijgen ze energie van? Kunnen de taken herverdeeld worden?
  • Relationeel: Werken ze graag samen met collega’s of liever alleen? Of een combinatie? En met welke frequentie?

Kleine voorbeelden van job craften in de praktijk

  • Marie heeft het ‘s morgens erg moeilijk om om 6u op te staan om op tijd op haar werk te geraken dus ze regelt haar werk nu op zo’n manier dat ze pas om 7u op moet staan.
  • Billie heeft het moeilijk om focussen in het landschapsbureau op drukke dagen dus zorgt Billie ervoor dat die op deze dagen thuis kan werken of een aparte ruimte kan gebruiken.
  • Pieter haalt geen energie uit klantencontacten en neemt liever de administratie op zich terwijl dat bij Indra net omgekeerd is. Indra kan wat klantencontacten van Pieter overnemen en Pieter neemt wat administratie van Indra over.
  • Marcellina neemt een nieuwe collega onder haar vleugels en merkt dat ze daar veel energie van krijgt. Marcellina’s leidinggevende regelt dat zij vanaf nu altijd nieuwe collega’s mag opleiden.
  • Tijdens het werk, werkt Aslan liefst in zijn eentje maar om de band met de collega’s aan te halen gaan ze nu 1x per week samen ergens lunchen.
  • Vic heeft een hekel aan presentaties geven, maar maakt ze wel graag. Een collega neemt het geven van de presentaties over en Vic mag telkens voor de mooie visuele begeleiding zorgen.
  • Cansel werkt elke dag tot 17.00 uur maar daardoor kan ze nooit haar zoontje van school halen. Ze richt haar werkdag nu zo in dat ze om 15.30 uur aan de schoolpoort kan staan.
  • Door het clean desk principe op kantoor is ieders bureau heel onpersoonlijk. Collega’s nemen een foto mee van hun partner, kinderen en huisdieren om hun bureau wat gezelliger te maken.

En nu?

Job craften stimuleren natuurlijk! Go go go! ;)