Mijmeren over de ideale job — Podcast Zjef Van Acker

loopbaan

aanrader

Mijmeren over de ideale job — Podcast Zjef Van Acker

Geplaatst op 11/11/2020 door Maïté

Deel dit artikel

Hoe vind je jouw droomjob? Niemand kan er een sluitend antwoord op geven. Soms vind je toevallig je ideale job, maar soms nijpen financiële redenen je ertoe om minder leuke werkaanbiedingen te aanvaarden. De ideale job lijkt dan een utopie. Wat is de ideale job bovendien? Wat houdt die precies in? Als er zoveel vraagtekens opdoemen, kan je best wat inspiratie opdoen over het thema. Zo ontdekte ik een aflevering van Zjef Van Ackers podcast waarin hij mijmert over de ideale job en… zijn zoektocht ernaar.

Een lang parcours

Zjef Van Acker lijkt wel al duizend levens achter de rug te hebben. Hij is moeilijk onder te brengen in 1 categorie en zijn twitter account bulkt dan ook van benamingen: schrijver, presentator, een manifestator van ideeën en filosoof. Met een diploma biomedische wetenschappen op zak merkte hij stapsgewijs dat zijn energie en talenten tot uiting kwamen in communicatie: nieuwsbrieven schrijven, video’s maken, social media opvolgen. Zijn kennis van biologie gebruikt hij om te communiceren in domeinen die hij goed kent, zoals klimaat en ecologie.

Het is niet vreemd dat Zjef ook eerst een heel parcours heeft afgelegd. Een diploma is een beginpunt maar zeker geen eindpunt. Verschillende professionele ervaringen helpen je ook om jouw talenten en interesses te ontdekken, net zoals het soort jobs waarin je zal groeien. Dat parcours gaat ongetwijfeld niet altijd op rozen. Twijfel, onzekerheid of je ronduit slecht voelen, horen erbij. Evenals vreugde, opluchting en geluk wanneer je een stapje dichterbij komt. Zowel de ups als downs in een carrière kunnen heel waardevol zijn om jou de weg te wijzen naar de “ideale job”. Maar het proces verloopt bij iedereen anders.

Diploma vs werk

Op weg naar je droomjob ervaar je misschien ook een zekere spanning tussen wat je gestudeerd hebt en je eerste professionele ervaringen. Een eerste job kan een eye opener zijn voor nieuwe talenten: op een natuurlijke en spontane manier ontdek je dat je ergens heel erg goed in bent. Of je krijgt energie uit een taak waarvan je nooit gedacht zou hebben dat die eigenlijk wel leuk is. Maar een kritisch stemmetje in je hoofd zegt: je hebt ergens voor gestudeerd, doe er iets mee! Je voelt plots een heel sterk contrast met je diploma. Je omgeving verwacht ook al dat je werk zoekt dat aansluit bij je diploma. Ook dat kan zorgen voor ongemak, frustratie en twijfel. Want… is je jarenlange studie anders geen nutteloze investering geweest?

Een paar mythes doorprikt over de “ideale” job

Een leuke job zoeken, dat is ook realistisch zijn: een ideale job zal nooit 100 % ideaal zijn. Iedereen heeft wel eens een baaldag op het werk. Of last van een humeur dat door allerlei omstandigheden onder het vriespunt is gezakt. Ideale werkomstandigheden bestaan evenmin: je leidinggevende kan weggaan. Je moet plots voor een ander team werken of je moet af en toe overwerken om deadlines te halen. Het vraagt ook wel tijd om je droomjob te vinden. Soms loop je eerst tegen de muur om daarna beter en sterker terug te veren richting een betere job. En idealiseer vooral ook niet de job van vrienden en familie: hun ideale job is daarom nog niet wat jij zoekt!

Wat is een ideale job dan wel?

Een ideale job kan inhouden dat je:

  • Energie haalt uit wat je doet;
  • Het gevoel hebt dat je talenten worden aangewend;
  • In goede arbeidsomstandigheden werkt, omringd door leuke collega’s en een attente leidinggevende;
  • Plezier haalt uit je taken;
  • De kans hebt om je te kunnen ontplooien;
  • Voldoende uitdaging hebt: de job is niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk;
  • Een goedelife/workbalans ervaart.

Maar wat nu precies de droomjob is voor iemand, moet ieder voor zich uitmaken. Je zoekt volgens je talent en waar je energie uithaalt. Dat is een individueel gegeven, geen exacte wetenschap.

Een andere denkpiste is, volgens Zjef, je eigen Ikigai nastreven. Volgens de Japanse traditie is dat kortweg: je houdt van wat je doet, anderen hebben er baat bij, je kunt ervoor betaald worden en je bent er goed in. Met andere woorden: in je ideale job kan je jouw talent en passie met elkaar verzoenen!

Solliciteren voor de ideale job: valkuilen en tips

Ook al bestaat de ideale job niet, toch kan je zoeken naar een job die in de buurt komt van jouw wensen. Hierbij een aantal valkuilen en tips waarmee je rekening kan houden:

Valkuilen:

  • Je legt de lat te hoog of net te laag: let er dus op dat je realistische verwachtingen hebt;
  • Je idealiseert “ontbrekende informatie” in een vacature: je vult die aan met je eigen ideaalbeeld;
  • Je idealiseert de recruiter en/of leidinggevende tijdens het interview, of het bedrijf;
  • De vacature sluit te weinig aan bij je talenten. Je hebt de juiste competenties waardoor je de job krijgt, maar omdat je jouw talenten niet optimaal kunt benutten, loop je de kans mis op werkgeluk en energie.

Tips:

  • Wees kritisch: toets informatie uit een vacature of een interview voldoende af;
  • Ga voor jezelf na of je voldoende energie en enthousiasme voelt voor de job bij het lezen van de vacature;
  • Stel voldoende vragen tijdens je sollicitatiegesprek. Stel ook open vragen. Deze brengen meer op dan “ja/nee” vragen;
  • Is er na het interview nog iets onduidelijk? Stel extra vragen aan de recruiter per telefoon, via email…;
  • Verzamel voldoende informatie: hoe ziet een werkdag eruit in die job? Met welke moeilijkheden kan je geconfronteerd worden? Aan wie rapporteer je? Wat is de bedrijfscultuur?;
  • Zelfkennis: neem jezelf regelmatig onder de loep; vraag bijvoorbeeld aan vrienden of familie om jouw talenten te omschrijven.

En wat concludeert Zjef over zijn huidige zoektocht? Het is een werk van lange adem, maar de aanhouder wint. ‘En dan is het gewoon onvermijdelijk dat alle puzzelstukjes opeens in elkaar passen en je de ideale job te pakken hebt’.