Vrijwilligerswerk: een nuttige bezigheid - ook voor werkzoekenden!

getuigenis

Vrijwilligerswerk: een nuttige bezigheid - ook voor werkzoekenden!

Geplaatst op 08/08/2018

Deel dit artikel

In 2012 studeerde Jeroen af. Ondanks een diploma overheidsmanagement en een diploma geschiedenis merkte hij dat het vooral zijn achtergrond als vrijwilliger was die hem vooruit hielp bij het solliciteren.

Dit is een verhaal uit het Co-Searching archief. Een oude koe die Co-Searching met veel plezier uit de gracht haalt, want het verhaal blijft zeer actueel! Dit is het interview met Jeroen.

Wat waren voor jou de voordelen van vrijwilligerswerk bij het solliciteren Jeroen?

Niet dat het allemaal zomaar vanzelf ging natuurlijk, maar vrijwilligerswerk bood mij wel heel wat voordelen bij het solliciteren. Dit begon al bij het zoeken naar vacatures. Ik kon mijn takenpakket als vrijwilliger gebruiken om te zien welke jobs me mogelijk lagen. Vrijwilligerswerk helpt om te bepalen of een bepaalde vacature ‘een match’ is.

Competenties en ervaringen zijn vaak moeilijk te formuleren als je juist bent afgestudeerd en geen ervaring hebt op de werkvloer. Als vrijwilliger heb je een groot voordeel als je op zoek moet gaan naar competenties en ervaringen voor op je CV of motivatiebrief. Je kan immers steeds verwijzen naar het takenpakket dat je als vrijwilliger had en de competenties die bij dit takenpakket duidelijk naar voren kwamen.

Ook in het sollicitatiegesprek komen dezelfde voordelen naar voor. Als men in een gesprek de competenties van een kandidaat bevraagd aan de hand van de (werk)ervaring kan je als pas afgestudeerde de vragen uiteraard beantwoorden vanuit situaties uit je privéleven of tijdens je studies. Maar voor mij bleken de vragen een stuk eenvoudiger te beantwoorden vanuit mijn ervaring als vrijwilliger. Als er vragen komen over hoe je een onverwacht probleem hebt aangepakt, welke rol je meestal in een team vervult of wat je grootste succes was in je carrière, dan zijn die vragen een stuk makkelijker te beantwoorden als je vanuit je vrijwilligerswerk al spontaan enkele situaties kan opnoemen die hiermee overeen komen. Ook wordt er altijd aan het begin van het sollicitatiegesprek gevraagd om eens iets over jezelf te vertellen en dan komt vrijwilligerswerk altijd handig van pas om het antwoord meer kleur te geven.

Ervaring als vrijwilliger wordt vaak sterk geapprecieerd door werkgevers. Het toont immers aan dat je gemotiveerd bent en verantwoordelijkheid durft op te nemen.

Wat is de belangrijkste reden om aan vrijwilligerswerk te doen?

De talloze voordelen zijn in mijn ogen niet de belangrijkste reden om aan vrijwilligerswerk te doen. Als je enkel vrijwilligerswerk doet om je cv op te poetsen of beter over te komen in sollicitatiegesprekken, lijkt dit mij niet echt een goede en gezonde houding. Vrijwilligerswerk is immers iets dat je opneemt omdat jij je wilt inzetten voor een organisatie of vriendengroep en daar voldoening uit haalt. Vooral voldoening is erg belangrijk, want daarin schuilt volgens mij het grootste voordeel van aan vrijwilligerswerk doen. Je bent op een positieve manier bezig, je hebt een nuttige tijdsbesteding en het geeft je een reden om gemotiveerd te blijven ondanks de moeilijke zoektocht naar werk. Cruciaal om een erg demotiverende zoektocht te ‘overleven’.

Verder geeft vrijwilligerswerk ook het voordeel van regelmatig sociaal contact te behouden. Dit is niet alleen nuttig voor je netwerk om op die manier mogelijke vacatures in het oog te krijgen, maar ook om te vermijden dat je in een soort sociaal isolement terecht komt. Vandaar dat ik iedereen zeker zou aanraden om met bepaalde projecten bezig te zijn of iets van vrijwilligerswerk te doen.

Betekent dit dan dat vrijwilligerswerk alleen maar voordelen oplevert?

Neen, natuurlijk niet! Net als de meeste andere zaken in het leven, zijn er altijd wel minpuntjes te vinden. Zo is vrijwilligerswerk iets waar je tijd moet aan besteden. Het is immers een engagement. Vandaar dat je ook voor jezelf moet uitmaken hoeveel tijd en energie je hierin steekt. Ook blijft vrijwilligerswerk in de eerste plaats vrijwillig. Daarom is het belangrijk dat dit je zoektocht naar werk niet belemmert en je dus werk zoeken voorrang geeft op je vrijwilligerswerk. Zolang je echter dit onderscheid kunt maken, is vrijwilligerswerk meer dan de moeite waard. Vrijwilligerswerk biedt immers tal van voordelen, waardoor je inzet vrijwel altijd op de één of andere manier beloond wordt. Het is dus afwegen hoeveel tijd en energie je hier in wilt steken. Eens je echter geproefd hebt van het vrijwilligers leven, zul je zien hoeveel voldoening dit kan opleveren en ben ik er zeker van dat je vrijwilligerswerk zult willen blijven doen.

Welk soort vrijwilligerswerk neem je dan het best op?

In mijn ogen lijkt vrijwel elk soort vrijwilligerswerk op een bepaalde manier nuttig te zijn. In de eerste plaats moet het uiteraard vooral iets zijn wat je graag doet en waar je zelf achter staat. Bij mij is dit helpen om Co-Searching uit te bouwen, maar ook als bestuurslid van een jongerenkoor activiteiten organiseren en meezingen op uitvoeringen. Voor anderen kan dat uiteraard iets totaal anders zijn, zoals activiteiten organiseren voor een jeugdbeweging, vrijwilligerswerk doen in een woonzorgcentrum, als vrijwilliger voor het rode kruis aan de slag gaan, … Als je echt geen idee hebt, kun je uiteraard op specifieke websites voor vrijwilligerswerk gaan kijken maar ook websites van lokale verenigingen zoals sportclubs en cultuurverenigingen kunnen een uitweg bieden. Zolang je maar met iets bezig bent waar je achter staat.

Ps: Co-Searching bestaat dankzij werkzoekende en niet-werkzoekende vrijwilligers. Zo wordt ook de blog mee door vrijwilligers geschreven. Heb je zin om je steentje bij te dragen? Kijk naar onze vacatures.