Wat duurzaam werken voor mij betekent

loopbaan

Wat duurzaam werken voor mij betekent

Geplaatst op 19/04/2023 door Maïté

Deel dit artikel

Bedrijven leveren hoe langer hoe meer inspanningen om duurzaam te zijn en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat is een ontzettend goede zaak. Ik ben ook blij dat mijn werkgever de groene weg kiest, energie bespaart, investeert in sociale projecten en zijn steentje bijdraagt tot minder afval.

Maar hoe kan je duurzaam werken? En wat betekent dat voor een werknemer en hun loopbaan? Op korte termijn maar ook op lange termijn, als je nog een lange carrière in het vooruitzicht hebt? Ik stel me die vraag hoe langer hoe vaker, want de pensioenleeftijd klokt af op 67 jaar en ik heb nog minstens twintig jaar te gaan. Ik wil tijdens die werkjaren een zinvolle loopbaan blijven hebben, gemotiveerd werken, energie halen uit mijn taken en projecten.

Persoonlijke geluksbarometer 

Duurzaam werken, dat is voor mij sleutelen aan mijn persoonlijke, professionele geluksbarometer. Die bestaat uit belangrijke, zinvolle onderdelen die ik wil integreren in mijn loopbaan. Voor mij betekent dit een zekere mate van werkgeluk, ontplooiing en inzet van mijn talenten. Er bestaat echter geen vast recept. Waarschijnlijk is elke barometer geïnspireerd op eigen ervaringen en visie op werken.

Bijgevolg kan de uitbouw van een professionele geluksbarometer – en dat is al een mondvol 😊- een werk van lange adem zijn. Want een loopbaan omvat zovele aspecten die je niet meteen doorgrondt: je hebt er ervaring voor nodig, nieuwe trends in carrières kruisen je pad of nieuwe levensprojecten inspireren je om je loopbaan een andere richting te geven. Toch dienen zich ook loopbaanthema’s aan waar je op korte termijn al iets mee kunt gaan doen. Gelukkig maar :). Op korte termijn kan je zo meer ontplooiing en werkgeluk bereiken, en wie weet, ‘knelpunten’ op lange termijn ontwarren!

Employability

Een van die thema’s is “employability”: er bestaat geen jobzekerheid meer, wel “werkzekerheid”. Generaties lang werkten mensen bij 1 werkgever, hun volledige loopbaan kwam er tot ontwikkeling. Bijgevolg gingen werknemers niet actief op zoek naar andere professionele horizonten. Nu die jobzekerheid wegvalt, staan werknemers voor het voldongen feit dat ze manieren moeten zoeken om inzetbaar te blijven in een steeds veranderende arbeidsmarkt.

Hoe blijf je inzetbaar? Door o.a. je loopbaan actiever te sturen. Een aantal voorbeelden: ervaring opdoen in verschillende soorten organisaties en jobs, opleidingen volgen, je blijven inlezen in je beroepsexpertise, ervaringen opdoen in je privéleven, zoals vrijwilligerswerk of andere projecten, die verrijkend kunnen zijn voor je loopbaan. Een kennis- en ervaringsvoorsprong zullen je zelfvertrouwen ook een duwtje geven. En welke risico’s je bereid bent te nemen op beroepsvlak, is een eigen keuze natuurlijk.

Talenten

Op mijn eigen blog schreef ik al eerder over energiegevers en –vreters. En ik verbind er mijn talenten mee. Want je talenten gebruiken, zorgt voor energie, motivatie, en dat levert meer werkgeluk op. Investeren in kennis over je eigen talenten is een win-winsituatie. Hebben we niet de neiging om onze talenten uit te zoeken wanneer we zijn vastgelopen in een job? Wanneer we eigenlijk al diep in het slop zitten? Wachten tot dan hoeft echt niet. Je talenten blijven onderzoeken en jezelf afvragen welke talenten je wil ontwikkelen, zou als gezonde reflex deel kunnen blijven uitmaken van je volledige loopbaan.

Context en omgeving

We brengen lange dagen door op een werkplek en met collega’s. Bedrijfscultuur en de mensen met wie je samenwerkt, bepalen de manier waarop je je werk beleeft. We zijn geneigd om dit te onderschatten. Zingeving vinden in je werk, sociale contacten hebben op de werkplek, kortom “professioneel je draai vinden”, draagt bij tot een goed gevoel.

Niet elke bedrijfscultuur of werkcontext past bij iemand. Goed nagaan of je werkplek bereikbaar is, hoe je uurrooster eruitziet, welke verwachtingen er bestaan over je resultaten, de organisatie van je werk...zullen je op korte en lange termijn meer werkplezier opleveren.

Sommige organisaties zijn meer “top-down” dan andere. Werken op een hiërarchische plek tegenover meer horizontaal werken en taakverbreding bereiken, geven andere carrièremogelijkheden. En een toekomstige werkgever bevragen over wat jouw talent betekent voor de organisatie en hoe die dit zal ondersteunen, kan ook een toegevoegde waarde zijn in je loopbaan.

Tenslotte

Hoe duurzaam aan het werk blijven, blijft een zeer relevant thema. We leven in een VUCA-wereld (volatile, uncertain, complex, ambiguous): volatiel, onzeker, complex, ambigu. Dit vergt ook steeds veranderende menselijke strategieën om hiermee om te gaan. Dat drukt een stempel op onze loopbanen. Toch kan je als individu hiermee omgaan: door zelfkennis, de juiste werkomgeving op te sporten, professionele stappenplannen op te zetten en steun zoeken via een privé (familie, vrienden, enz.) en/of professioneel netwerk (werkveld, eigen collega’s, enz.).

Groeien in je loopbaan in volatiele arbeidsomstandigheden, en dat ook als vaardigheid kunnen ontwikkelen, is ook een weg naar duurzaam werken. Verandering schrikt bijgevolg minder af en een veranderende jobinhoud hoeft niet ontmoedigend te zijn voor je drive en motivatie.