Werk zoeken als specialist tijdens Corona — alleen voor dokters?

solliciteren

Werk zoeken als specialist tijdens Corona — alleen voor dokters?

Geplaatst op 12/05/2021 door Geoffrey Colson

Deel dit artikel

Werk vinden is nooit eenvoudig geweest. Corona maakt het alleszins niet gemakkelijker. Als je bovendien gespecialiseerd bent in een bepaald vakdomein zijn de vacatures vaak ver te zoeken… Toch is het mogelijk! Ik heb werk gevonden en wil met jullie hier een aantal tips delen die jullie hopelijk kunnen helpen om ook een nieuwe job te vinden.

Solliciteren is altijd al een uitdaging geweest, zelfs in de beste tijden. Je stuurt je CV naar praktisch iedereen onder de zon — en hun hond. Dan, als je eindelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek, komen de typische vragen: wie ben je, wat heb je gedaan, wat zijn jouw ambities en — nog belangrijker — wat heb je uitgestoken die drie dagen in 2008 waarover er geen gedetailleerd verslag is gegeven in jouw CV…?

Alles wordt uitgespit, tot je het gevoel krijgt dat je bij de geheime dienst probeert binnen te geraken. Je wordt onderworpen aan een hele resem testen waar universitaire examens bij verbleken. Taaltesten, wiskundige testen, psychologische testen… Je springt door alle mogelijke hoepels, slaagt in alle testen en men is er redelijk zeker van dat je geen psychopaat bent. Dan, na dat alles, krijg je uiteindelijk te horen dat je aan alle voorwaarden voldoet, maar dat ze eigenlijk niemand nodig hebben, of dat ze iemand willen met meer ervaring. Klinkt bekend, toch?

Tijdens Corona wordt de moeilijkheidsgraad van het solliciteren nog eens verhoogd. Zeker voor mensen met een zeer gespecialiseerde opleiding(zoals ik) en met weinig ervaring (opnieuw, zoals ik) zijn de vacatures niet zelden ver te zoeken... Maar het is niet onmogelijk. Ik heb nu toch werk gevonden en heb besloten om dit artikel te schrijven om een aantal tips te geven die jullie hopelijk ook kunnen helpen!

Eerste tip: als je solliciteert binnen een zeer specifieke branche, wacht dan niet op een vacature. Stuur je CV en motivatiebrief spontaan naar alle bedrijven die jou interesseren in die branche. Er zijn misschien niet veel jobs die iemand met jouw achtergrond vereisen, maar er zullen doorgaans ook geen massa’s kandidaten zijn om die jobs te doen. Zelfs al heeft een werkgever geen concrete plannen om iemand aan te nemen; je kunt je alvast al op zijn radar plaatsen.

Tweede tip: stuur jouw motivatiebrief (ook) met de post. Bedrijven krijgen vaak honderden e-mails per jaar binnen van hoopvolle kandidaten. Het is dan ook gemakkelijk voor hen om in een routine te vervallen: ze lezen jouw mail maar half, of zelfs helemaal niet. Of… jouw mail valt gewoonweg in de vergetelheid. Een papieren brief onbeantwoord laten is anders. Men zal een brief op zijn minst al moeten opendoen om hem te kunnen lezen. De kans dat jouw CV en motivatiebrief dan ook effectief worden gelezen, neemt hierdoor al sterk toe.

Derde tip: vertel hen niet (alleen) waarom jij hun ideale werknemer bent, maar laat hen zeker ook weten waarom zij jouw droomwerkgever zijn. Schrijf jouw motivatiebrief niet vol met lof over jouw eigen kwaliteiten — dat kunnen ze al lezen in jouw CV. Toon hen in plaats daarvan dat je weet wie zij zijn, wat zij doen en waar zij naartoe willen. Laat hen weten waarom jij bij hen wilt werken en hoe je binnen hun bedrijf zou passen. Op deze manier toon je dat je oprechte interesse hebt en dat je niet zomaar lukraak brieven stuurt naar alle bedrijven in de regio.

Voilà. Dat zijn mijn drie tips voor het solliciteren, wanneer je een erg specifieke branche op het oog hebt en een ‘deskundige’ bent binnen jouw vakgebied. Deze tips gelden uiteraard niet enkel tijdens Corona, maar ook op andere momenten. Hopelijk helpt dit jullie verder op weg!

-Ellie