Sollicitatietips van de andere kant van de tafel

solliciteren

Sollicitatietips van de andere kant van de tafel

Geplaatst op 19/02/2025

Deel dit artikel

In onze dagelijkse werking brengen we werkzoekenden samen in groepsactiviteiten, zodat ze elkaar kunnen versterken in hun zoektocht naar werk. Maar toen we zelf op zoek gingen naar een nieuwe collega, belandden we aan de andere kant van de tafel: die van de werkgever. Easy, denk je misschien; maar dat is alles behalve!

Ten eerste: Sollicitaties onthouden is moeilijker dan je denkt. We hebben meer dan 50 sollicitaties doorgenomen en geloof ons: na nummer 20 begin je te merken hoe belangrijk het is dat iemand eruit springt. Niet per se met een flashy design of geestige openingszin, maar door helder en concreet te zijn. Ten tweede: ook wij hadden stress om de juiste keuze te maken! Solliciteren is spannend, maar kiezen als werkgever ook. Wat als we de verkeerde beslissing maken? Wat als we iemand over het hoofd zien?

Uit deze spannende ervaring leerden we veel, en omdat we niet doen aan gatekeeping, delen we graag onze inzichten. Hopelijk helpen deze ‘tips van een werkgever’ je om de keuzestress bij de recruiter om te draaien naar: "Ja! Dit is de persoon die we zoeken"!

Eerste indruk

Je CV is je eerste indruk op een potentiële werkgever – jezelf presenteren in een paar seconden. Het is een beetje alsof je de deur binnenwandelt: hoe wil je dat we jou zien? Een CV zwart op wit, zonder hiërarchie in de informatie, kleur of uitlichtingen, zegt weinig. Het is belangrijk om je CV zo te presenteren dat we meteen zien wie je bent.

Oké, niet iedereen is een grafisch ontwerper, maar in 2025 bestaan er genoeg (gratis!) tools zoals Canva, waarmee je een template kan kiezen die bij jou past: minimalistisch, kleurrijk, corporate, speels... laat zien wie je bent!

Less is more: hou je CV bondig

Een CV vol met details van alles wat je ooit hebt gedaan maakt het voor een recruiter alleen maar moeilijker om de relevante info te vinden. Houd het overzichtelijk en to the point: één pagina zou genoeg moeten zijn. Laat de ballast achterwege en maak de lezer nieuwsgierig. In het gesprek kun je je ervaringen verder toelichten.

Een kameleon-CV

Solliciteer je breed? Dan is het belangrijk je CV telkens af te stemmen op de gewenste job of sector. Als je bijvoorbeeld een carrièreswitch wil maken naar sociaal werk, zorg dat je niet alleen administratieve of commerciële vaardigheden vermeldt op je CV; je wilt dat je CV ‘sociaal’ overkomt. Heb je nog geen directe werkervaring in je nieuwe vakgebied? Focus dan op de vaardigheden en ervaringen die wel relevant zijn, zoals vrijwilligerswerk of andere gerelateerde ervaring.

Carrièreswitch? Benadruk je relevantie!

Een overstap naar een andere sector betekent vaak dat je directe werkervaring mist. Dus ja, je zal extra moeite moeten doen om werkgevers te overtuigen. Volg een relevante opleiding, doe vrijwilligerswerk in het vakgebied: dit toont aan dat je echt gemotiveerd bent. Maak daarnaast duidelijk waarom je deze stap wil nemen in je loopbaan. Werkgevers zien een carrièreswitch vaak als een risico, dus laat zien dat je goed voorbereid bent en weet waar je aan begint.

Gat in je CV? Wees transparant en proactief!

Een periode zonder werk in je CV roept vragen op bij werkgevers; het is frustrerend als die vragen onbeantwoord blijven in je CV of sollicitatiebrief. Dit kan ertoe leiden dat je tijdens het gesprek hierover wordt bevraagd – of erger nog, dat je geen uitnodiging krijgt. Vermijd dit door kort en helder toe te lichten waarom je een pauze had en leg vooral de nadruk op wat je wél hebt gedaan in die periode: vrijwilligerswerk, opleidingen of persoonlijke ontwikkeling - dat telt allemaal mee!

Was je langdurig ziek en lag de focus op herstel? Dan kan je aangeven dat je nu klaar bent om terug aan de slag te gaan. Werkgevers zijn geen gedachtenlezers, maar als je eerlijk en to the point bent, vermijd je dat ze zelf invulling geven aan de leegte in je CV.

ChatGPT is je vriend, maar wij willen jou zien!

Ja, AI-tools kunnen handig zijn, maar neem de tijd om je tekst persoonlijk te maken. Het valt meteen op wanneer een motivatiebrief of opdracht de typische ChatGPT 'signature moves' bevat – zoals Titels Met Hoofdletter Aan Elk Woord – en dat geeft niet de beste indruk. Denk er ook aan dat veel mensen ChatGPT gebruiken, waardoor sommige zinnen of formuleringen soms terugkeren bij meerdere kandidaten... beetje awkward ;)

Vermijd holle woorden en herhaling

AI-tools produceren vaak holle taal, zoals "het helpen van werkzoekenden is belangrijk voor hun welzijn." Als Co-Searching hoeven we dat niet te lezen – dat is namelijk onze bestaansreden. Wat ons wél interesseert, is waarom jij dit belangrijk vindt en welke persoonlijke ervaring of motivatie daarachter zit. Als je graag wil vermelden dat je een gevraagde competentie bezit, staaf dit dan met een voorbeeld. Dat leest veel beter dan zomaar herhalen wat er in de vacature staat. Persoonlijkheid maakt het verschil!

Benoem de win-win

Werkgevers zoeken naar de perfecte match tussen hun missie en de talenten van de sollicitant. Het is niet alleen belangrijk om jezelf te promoten of de werkgever te bewieroken, maar te laten zien wat jullie samen kunnen bereiken. Wat maakt jou de perfecte missing link? Jij wilt voldoening uit je werk, en wij willen de juiste persoon om ons vooruit te helpen. Dat is de win-win.

Maak écht kennis met de organisatie

Tijdens de gesprekken waren we vooral op zoek naar dat gevoel van "ja, dit klopt." De meest impactvolle gesprekken waren met sollicitanten die zich écht hadden verdiept in onze organisatie en konden uitleggen waarom ze bij ons wilden werken. Eén sollicitant ging zelfs zo ver om een online workshop van Co-Searching bij te wonen, alleen om te begrijpen hoe we werken. Dat vonden we echt super, want het toonde niet alleen motivatie, maar ook inzicht in wat wij doen. Dus: laat zien dat je begrijpt wat de organisatie doet en hoe jij daaraan kunt bijdragen.


Solliciteren kan vermoeiend zijn, en het scheelt soms niet veel tussen verschillende kandidaten; vaak is het kiezen tussen twee, drie, vier mensen die allemaal, op hun eigen manier, een goede match zijn. Een afwijzing betekent niet dat er iets mis is met jou, of dat je moet veranderen. Als je maar één tip onthoudt: wees vooral jezelf en wees niet bang om jouw persoonlijkheid te laten doorschijnen. Hoe beter je dit kan doen, hoe groter de kans dat je de job vindt die écht bij je past - en waarin je altijd 200% jezelf kan zijn. Zoals altijd in het leven, kan je alleen maar je best doen!